144210984
Taxele de utilizare a drumurilor: reforme care vizează protecția mediului și tratament echitabil pentru toți transportatorii
29 mai 2018
you-wont-hear-fishermen-discussing-this-danger-of-commercial-fishing
Pescuitul în Marea Nordului: Deputații europeni sprijină planul UE de susținere a stocurilor de specii demersale
30 mai 2018

Investițiile străine vor fi supravegheate pentru a proteja interesele strategice ale țărilor UE

investitii

 

Noi instrumente pentru a verifica dacă investițiile străine în țările UE nu le amenință siguranța sau ordinea publică au fost aprobate de Comisia pentru comerț.

Deputații din Parlamentul European, membri ai Comisiei pentru comerț, au sprijinit planurile de instituire a unui mecanism de monitorizare a investițiilor străine directe (ISD) într-un mod transparent, previzibil și nediscriminatoriu. Scopul este să se asigure că investițiile străine nu reprezintă o amenințare pentru infrastructura critică, tehnologii-cheie sau accesul la informații sensibile.

Deputații europeni au consolidat domeniul de aplicare al propunerii pentru a permite statelor membre ale UE și Comisiei să verifice, de asemenea, dacă:

  • o investiție străină ar putea afecta independența mass-mediei sau autonomia strategică a UE,
  • investitorul are o evidență a investițiilor în proiecte care ar putea amenința securitatea sau ordinea publică, sau
  • investiția ar putea conduce la crearea unui monopol.

 

Pentru o mai bună cooperare

 

Comisia a stipulat că un stat membru care decide să monitorizeze o ISD ar trebui să informeze alte state membre și Comisia cu privire la acest fapt în termen de cinci zile lucrătoare și să fie deschis la sugestii. De asemenea, a propus ca, dacă o treime dintre statele membre consideră o investiție îngrijorătoare, țara țintă ar trebui să se angajeze într-un dialog pentru a rezolva problemele în cauză.

Pentru a încuraja cooperarea statelor membre cu privire la investițiile străine directe, pentru a împărtăși cele mai bune practici și pentru a clarifica eventualele îngrijorări, deputații europeni au sugerat înființarea unui grup de coordonare pentru verificarea investițiilor, care să fie prezidat de către  Comisie și cu reprezentanți din statele membre, iar   Parlamentul European să aibă  calitate de observator.

Parlamentul European ar putea solicita Comisiei să emită un aviz cu privire la o investiție străină directă planificată sau finalizată într-un stat membru.

„Majoritatea partenerilor comerciali ai UE au deja un mecanism de supraveghere. Fără a ceda protecționismului, este timpul să arătăm că Europa nu este naivă în aceste vremuri de globalizare. Dacă dorește să păstreze un climat favorabil pentru investiții – surse de creștere, locuri de muncă și inovare – trebuie să protejeze activele europene. Nu suntem împotriva investițiilor străine, ci împotriva investițiilor suspecte”, a declarat raportorul Parlamentului Franck Proust (PPE, Franța).

 

Pe lângă reforma sistemului de control al exporturilor cu dublă utilizare,  supravegherea ISD este una dintre principalele priorități ale Comitetului pentru comerțul internațional. Sperăm să finalizăm noi reguli înainte de încheierea mandatului Parlamentului și așteptăm cu nerăbdare negocierile fructuoase cu Consiliul sub conducerea Președinției austriece”, a adăugat președintele comisiei, Bernd Lange (S & D, DE).

Proiectele normative au fost aprobate cu 30 de voturi la  7

Investițiile străine directe  au reprezentat o importantă sursă de creștere economică în UE. Cu toate acestea, este o sursă de îngrijorare în cazul în care investitorul este o întreprindere de stat sau dacă investiția se desfășoară în proiecte de infrastructură critică în domenii precum energia sau comunicațiile sau în întreprinderile care lucrează cu tehnologii-cheie, cum ar fi robotica sau tehnologie nucleară.

În prezent, doar 12 din cele 28 de state membre au un mecanism de supraveghere care examinează investițiile străine directe din motive de securitate sau ordine publică. Sistemele variază foarte mult, iar țările nu își coordonează abordările nici  atunci când investițiile ar putea avea  efecte în mai multe țări. Propunerea nu încearcă să armonizeze mecanismele naționale de selecție, ci să consolideze cooperarea între statele membre și Comisie. Aceasta face parte dintr-un pachet comercial și de investiții anunțat de Comisie în septembrie 2017.

Deputații europeni pot începe discuțiile cu miniștrii statelor membre odată ce proiectul de lege a fost aprobat de Parlament în ansamblul său la sesiunea plenară din 11-14 iunie de la Strasbourg, iar Consiliul de Miniștri  a adoptat deja propria poziție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *