38770578_215337715803705_7072826687058083840_n (1)
Unificarea dreptei începe în județul natal al lui Maniu și Coposu. Semnalul a fost dat de liderii județeni ai PNL, USR și PMP
9 august 2018
austriac-610x384
Bruxelles-ul condamnă violența jandarmilor din România asupra mass-media
13 august 2018

Jandarmeriada: 100.000 de români gazați și bătuți pentru că protestează împotriva guvernării corupte a PSD-ALDE

gaze1

Singurul protest antiguvernamental anunțat public, protestul Diasporei,  a fost înecat în gaze lacrimogene și iritante, vineri seara, la București.

Protestul Diasporei românești, anunțat pe on-line de mai bine de o lună și programat pentru data de 10 august, perioadă de concedii pentru expații români care se întorc în țară, a ajuns unul dintre cele mai violente proteste din România, după mineriadele lui Iliescu.  Forțele guvernamentale i-au întâmpinat pe românii care muncesc în străinătate cu tunuri cu apă, grenade lacrimogene și iritante, precum și cu gloanțe oarbe.  Bilanțul luptelor de stradă a fost unul sinistru pentru o republică democratică cum se dorește a fi România: peste 450 de protestatari care au avut nevoie de îngrijiri medicale, șase jandarmi răniți și două pistoale furate de la forțele de ordine.

 

Scenarii și provocări

 

Tot mai multe voci acuză atât Jandarmeria, cât și partidul aflat la putere că s-ar fi pregătit dinainte să deturneze protestul Diasporei din 10 august. Cert este că  vineri, în Piața Victoria din București, Jandarmeria a trimis forțe impresionante –  peste 1.000 de jandarmi aduși din mai multe județe, echipate  de luptă și dotate cu muniție de dispersare a mulțimii. Toate aceste pregătiri anterioare au iritat protestatarii  și duc la ideea că Jandarmeria a premeditat acțiunea în forță de vineri noaptea.

Între cei 100.000 de români prezenți în Piața Victoria au fost grupuri de protestatari violenți care  au provocat jandarmii din dispozitive, iar aceștia nu s-au lăsat mai prejos și au răspuns provocărilor cu jeturi de gaze lacrimogene și iritante.  Jandarmeria a început să pulverizeze gazele iritante devreme, în jurul orei 16,00, când Piața nu era plină și grupurile violente de protestatari puteau fi înlăturați fără alte incidente, dar n-au făcut-o.

Evenimentele au escaladat treptat, cei 100.000 de oameni din piață fiind pur și simplu înecați în gaze lacrimogene trase de jandarmi fără discernământ, multe dintre proiectile ajungând să rănească protestatarii pașnici.  După incidentul în care doi jandarmi s-au „rătăcit” într-un grup de protestatari violenți, care erau gata să-i linșeze,  organele de forță au primit ordin de evacuare a pieței. De aici lucrurile au luat o întorsătură de coșmar  pentru toți participanții la protest, pentru că jandarmii nu au mai făcut distincție între cei care s-au dedat la acte de violență și cei care au protestat pașnic. Astfel că au căzut victimele  bătăilor și a gazelor femei, copii, bătrâni, chiar și oameni aflați în cărucioare cu rotile. O imagine de coșmar pentru un stat democratic care dă impresia că nu acceptă ca puterea să fie contestată liber, prin proteste în stradă.

 

Președintele României a condamnat brutalitatea jandarmilor

 

Președintele Klaus Iohannis a îndemnat la calm protestatarii și a condamnat intervenția virulentă a jandarmilor asupra pieței.

”Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”, a spus Președintele României, Klaus Iohannis.

 

De partea cealaltă, șeful social-democraților, Liviu Dragnea, l-a acuzat pe președinte că este sponsorul violențelor din piață.

Declarația președintelui Iohannis este practic un act de subminare a autorității statului și un îndemn la reluarea violențelor la protestul anunțat pentru sâmbătă, cu scopul vădit de răsturnare a Guvernului actual și înlocuirea lui cu „Guvernul său”, așa cum a mai procedat o dată în acest mandat. Prin această atitudine, președintele Iohannis dovedește încă o dată că este sponsorul politic al violenței și al manifestărilor extremiste”, a declarat șeful PSD, Liviu Dragnea.

 

Încă două zile de proteste, fără incidente

 

Sâmbătă și duminică seara oamenii au continuat să se adune în fața Guvernului pentru a protesta împotriva puterii, împotriva corupției și a penalilor aflați pe funcții publice. De data aceasta repertoriul pieței s-a schimbat și pentru a transmite forțelor de ordine că nu se lasă intimidate de acțiunile violente de vineri noaptea.

Și atitudinea Jandarmeriei  s-a schimbat vizibil. Pornind de la echipamente –  au dispărut „țestoasele”,  spray-urile și lansatoarele de grenade au lipsit din arsenalul dispozitivelor amplasate în piață. De asemenea, au dispărut și grupurile de agitator prezente vineri noaptea.

Însă în cele două zile de proteste nu s-au mai înregistrat violențe, nici din partea contestatarilor regimului Dragnea, nici din partea forșelor de ordine.

 

Toată lumea a așteptat să afle dacă moare Ștefania

 

Femeia jandarm brutalizată vineri noaptea  de protestatari violenți a fost „pe moarte” tim de câteva ore. Cel puțin așa s-a lăsat să se înțeleagă de către reprezentanții puterii și ai Jandarmeriei. Sâmbătă dimineața, șeful Jandarmeriei și purtătorul său de cuvânt au lăcrimat în fața camerelor de luat vederi, plângând soarta colegei lor care ar fi fost pe moarte, având coloana ruptă. Un exercițiu de manipulare grosolan, care a continuat cu vizita la spital făcută de către Ministrul de Interne, Carmen Dan, care s-a fotografiat cu jandarmerița în ipostaze cristice.

Abia sâmbătă după-masa, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a ieșit public să clarifice situația jandarmeriței.

”Femeia jandarm este bine, s-a ridicat, a comunicat. Am vorbit cu cei doi jandarmi, printre care şi o domnişoară de 23 de ani care este bine. Era pansată, avea o arsură. (…) Nu are factură de coloană, nu este la Terapie Intensivă, e pe secţia de Chirurgie. (…) Am văzut imaginile, ei sunt bine, mă aşteptam la cu totul altceva”, a declarat, sâmbătă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul unei vizite la Spitalul Floreasca.

În felul acesta s-a spulberat un scenariu de imagine pe care conta atât puterea, cât și Jandarmeria, care sperau să deturneze atenția de la violențele comise de autorități asupra protestatarilor la situația de criză în care s-ar fi aflat angajata MAI.  Mai mult, jandarmerița anunțată a fi cu coloana ruptă și pe moarte de către colegii săi, a fost prezentă duminică seara  în dispozitivul care asigura ordinea, din nou, în Piața Victoriei.

 

Nicio scuză față de cei 500 de români agresați

 

După protestul  înăbușit violent de către forțele de ordine, reprezentanții Jandarmeriei și ai Ministerului de Interne au ieșit public să condamne protestatarii violenți, s-au arătat îngrijorați de soarta celor șase jandarmi răniți și au făcut apel public către populație să  se implice în identificarea agresorilor din Piață.

Dar nimeni, nici un reprezentant al puterii, nu a scos un cuvânt despre situația victimelor jandarmilor: nici scuze publice, nici vizite la spital, nici măcar o fărâmă de compasiune față de copiii intoxicați cu gaze, adolescenții fugăriți de jandarmi, față de femeile și bărbații bătuți sălbatic fără să aibă altă vină decât că se aflau la protest.

 

Parchetul militar anchetează violențele

 

Peședintele României, Klaus Iohannis, a cerut public procurorului general Augustin Lazăr să ancheteze actele de violență comise de jandarmi asupra populației care s-a aflat la protestul de vineri noaptea.  Parchetul Militar s-a autosesizat și a făcut apel public către victimele jandarmilor să meargă să depună plângere.

”Procurorii militari ii invita pe toti care au participat la protestul Diasporei vineri si au fost raniti sau pot furniza informatii importante sa se prezinte la Parchetul Militar Bucuresti, maine si poimaine- Strada George Georgescu 2, sector 4” –  Parchetul Militar.

Procurorii militari fac anchete pentru abuz în serviciu şi purtare abuzivă şi au cerut de la Jandarmerie documente legate de intervenţia de vineri din Piata Victoriei. Vor să afle anchetatorii cine a coordonat intervenţia, cum s-au dat ordinele şi cum au acţionat echipele de jandarmi din teren. Ei vor analiza cele întâmplate inclusiv în baza imaginilor video surprinse de jurnalişti, de persoane care au participat la protest şi de camerele de supraveghere din zonă.

gaze gaze1 protestatar protestatar1 raniti

@Foto: Paul Păun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *