IMG_20180707_160158
Fetindia: Drumul lavandei de la cultură la produs finit
9 iulie 2018
thumb
Schimbul de date: Consolidarea cooperării Europol cu țările terțe
10 iulie 2018

Judecătorul Cristi Danileț explică decizia președintelui de revocare a șefei DNA

cristian_danilet_scoala_altfel_4_0

 

Președintele României nu avea de ales, spune judecătorul Cristi Danileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Judecătorul din Cluj-Napoca, unul dintre cei mai vocali reprezentanți ai magistraților din această perioadă vizavi de modificările legislației și apărător al luptei anticorupție, a postat pe pagina sa de Facebook explicații cu privire la decizia de revocare semnată de către președintele Klaus Ioahnnis. Iată ce spune judecătorul  Cristi Danileț:

 

  • ”Președintele României nu avea de ales: deciziile CCR trebuie respectate, indiferent cât ar fi de nepopulare sau neplăcute. Asta înseamnă statul de drept: societatea care se supune legilor, deciziilor CCR date în interpretarea Constituției și hotărârilor judecătorești date în numele legii.
  • Doamna Kovesi nu mai este de azi șeful DNA. Merită felicitări pentru activitatea sa. Ea și toată echipa sa: poliție judiciară, procurori, grefieri, specialiști. Felicitări!
  • Lupta anticorupție, începută de procurorii Daniel Morar și apoi  de L.C. Kovesi, trebuie să continue. Anticorupția este o politică de stat a oricărei țări civilizate.
  • Ministrul Justiției nu are ce căuta în numirea șefilor de parchete. Și nici în gestionarea carierei magistraților. Pentru aceasta s-a creat în anul 2004 un CSM independent.
  • Populația ar trebui întrebată dacă își dorește procurori controlați politic și subordonați unui ministru ori procurori independenți. Eu constat că standardul internațional este în favoarea independenței procurorilor, mai ales a celor anticorupție.
  • Pe actuala legislație, pentru numirea unui nou șef DNA, procedura este următoarea: ministrul justiției face propunere, CSM avizează consultativ, iar Președintele țării numește. Acesta poate refuza propunerea (refuzul poate fi exercitat o dată, potrivit modificărilor care vor intra în curând în vigoarea). Pentru a elimina suspiciunile de politizare, ministrul trebuie să facă o procedură transparentă.
  • Este adevărat că o instituție nu se reduce la o persoană. Dar liderul contează enorm. Așa că trebuie să fim extrem de atenți la modul în care va fi selectat următorul șef al DNA” –  Cristi Danileț, judecător

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *