46451156_942156415908656_5929685742107230208_o
Parlamentul European îi aduce pe cetăţeni mai aproape de Europa!
20 noiembrie 2018
buda comisie
Daniel Buda, europarlamentar: ”Statul ar trebui să plătească penalități de întârziere dacă se întârzie cu plata subvențiilor către fermieri!”
21 noiembrie 2018

Klaus Iohannis: ” Este inadmisibil ca memoria Holocaustului să fie întinată cu astfel de atacuri!”

iohannis_trofeu

Președintele României a refuzat desemnarea a doi miniștri, pe care i-a considerat ”nepotriviți”, la ultima remanieră guvernamentală. Unul dintre cei doi este Ilan Laufer care a ieșit cu declarații șocante la adresa președintelui.

 

Laufer l-a făcut antisemit pe Președintele României!

 

Ilan Laufer a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la sediul PSD, că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a îl numi la Ministerul Dezvoltării este un act antisemit, anunţând că va face plângere împotriva acestuia la CNCD.

„Această decizie, ceea ce este neconstituţional. Consider că refuzul preşedintelui Iohannis în ceea ce mă priveşte este un nou act de antisemitism. Aşa cum se ştie, dl Iohannis a avut mai multe ieşiri împotriva evreilor şi declaraţii antisemite, a refuzat numirea unul ambasador, dorind să saboteze relaţia româno-israeliană. Prin interpuşi a acţionat, printr-o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă. Am informaţii certe că ar trebui să mă aştept la aceşai mod de acţiune, mai exact un dosar penal care se pregăteşte la comanda preşedintelui. Domnul Iohannis i-a promis Angelei Merkel că va face tot posibilul să blocheze mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim”, a afirmat Ilan Laufer, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la PSD.

Aceste atacuri sunt cu atât mai dureroase, cu cât în familia mea au decedat 52 de persoane în perioada Holocaustului, avut loc în perioada celui de-al Doilea Război Mondial în România. Îl rog pe Klaus Iohannis să aibă curajul şi să spună motivul real pentru care a respins numirea mea. Voi face o plângere la CNCD, întrucât consider că refuzul preşedintelui Iohannis este o atitudine clară de discriminare (…). Îl rog să aibă curajul să spună care a fost motivul real pentru care m-a respins, mă refer la cel religios şi faptul că sunt evreu (…) Ceauşescu a vândut evrei. Azi, am certitudinea că şi Iohannis a vândut un evreu român. Nu ştiu cui, nu ştiu pe câţi bani”, a spus Laufer. Tot acesta  a mai spus că şeful statului, etnic german, „are o legătură dubioasă din toate punctele de vedere cu FDGR, moştenitoarea unei organizaţii naziste, scoase în afara legii conform Tratatului de la Paris de după al Doilea Război Mondial”, a mai spus Laufer.

 

Președintele Iohannis este considerat de către evrei ”Lumină între popoare”

 

Președintele României, Klaus Iohannis, a reacționat la acuzațiile șocante ale lui Ilan Laufer, spunând că relativizarea antisemitismului reprezintă o acțiune periculoasă care poate genera manifestări antisemite și discriminatorii și poate incita la ură.

”Însușindu-și cu bună știință un text cu acuzații ridicole lipsite de orice fundament real, Ilan Laufer a picat testul maturității, preferând să joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste. Personajele care proferează asemenea acuzații scandaloase se descalifică automat și nu pot ocupa sub nicio formă înalte demnități în statul român”, punctează Iohannis.

Președintele României consideră că aceste declarații reprezintă un nou exemplu din retorica nocivă îndelungată a Partidului Social Democrat, care alimentează în mod constant discursul urii și tendințele xenofobe. ”Este inadmisibil ca memoria Holocaustului să fie întinată cu astfel de atacuri, care servesc unor interese meschine și sunt de natură a afecta pacea socială”, mai spune președintele.

Klaus Iohannis subliniază că recuperarea memoriei Holocaustului, precum și combaterea antisemitismului au constituit pentru România obiective prioritare în ultimele două decenii, iar astfel de declarații cu caracter extremist pot periclita rezultatele foarte bune obținute de țara noastră în toți acești ani. România este activ implicată în demersurile internaționale de combatere a antisemitismului, fapt recunoscut și apreciat ca atare.

Pentru o mai bună cunoaștere a culturii comunității evreiești și pentru prezervarea adevărului istoric, Președintele României a pledat, încă de la începutul mandatului său, pentru înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului.
În iunie 2017, Președintelui Klaus Iohannis i-a fost decernată distincția „Light Unto the Nations”, cel mai prestigios premiu acordat de către Comitetul Evreiesc American. Președintelui Klaus Iohannis i-a fost recunoscut astfel rolul decisiv în consolidarea democrației și statului de drept, precum și eforturile sale susținute în promovarea toleranței, combaterea antisemitismului și xenofobiei, precum și pentru întărirea relațiilor țării noastre cu SUA și Israel.

 

Comunitatea evreiască reacționează

 

În centrul acestor dispute politice se readuce astfel în discuție un subiect extrem de sensibil pentru comunitatea evreiască care reacționează prin liderii săi.

„Am citit declarația de presă a domnului Laufer. Eu cred că este o reacție emoțională a domnului Laufer, care nu se aștepta ca drumul său spre o poziție de demnitate publică să fie frânat brusc. Pe de altă parte, mesajul se înscrie în tonul ridicat al dialogului care este între cele două palate (Cotroceni și Victoria, n.r.) de mai multă vreme. Este o construcție, o speculație a domnului Laufer. (…) ”Atitudinea președintelui României în ceea ce privește memoria victimelor Holocaustului din România a fost recunoscută de o importantă organizație evreiască internațională, American Jewish Committee, care i-a conferit anul trecut și o distincție. Eu consider că este o declarație (cea a lui Ilan Laufer, n.r.) cu mult iz politic și atâta tot, nu trebuie să ne îngrijoreze”, a spus Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”.

Alți reprezentanți ai comunității evreiești din România au fost mult mai incisivi vizavi de folosirea de către Laufer a discursului de discriminare.

”Culmea absurdului. „Ucenicul lui Vadim” Codrin Ștefănescu este preocupat de antisemitism. Este mai mult decât condamnabilă reacția lui Ilan Laufer! (…) Laufer și cei ce stau în spatele lui sunt iresponsabili! Nu numai că declarațiile lui nu sunt argumentate, dar ele pot provoca o consolidare a antisemitismului. Aș zice că fostul ministru face jocul unor forțe antisemite”, a scris pe facebook Liviu Rotman, profesor titular la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

Declarațiile lui Ilan Laufer din sediul PSD sunt revoltătoare. Folosirea politică a ecuaţiei „toți nemții (inclusiv Angela Merkel, Klaus Iohannis etc.) sunt naziști” și „toți evreii (inclusiv Ilan Laufer) sunt victime ale antisemitismului” este periculoasă și iresponsabilă. Mai ales când vine (cum aud pe surse) din grota cu damf PRM-ist pe nume Codrin Ștefănescu. Partid populist, ultranaționalist și xenofob, PSDragnea nu are nicio jenă, nicio măsură”, a  spus profesorul Andrei Oișteanu, de la Universitatea București.

 

„Light Unto the Nations”

 

American Jewish Commitee (AJC)  sau  Comitetul Evreiesc American, este o organizație înființată acum 110 ani la New York de către magnatul american de origine iudaică Louis Marshall și a fost fondată pentru protejarea drepturilor evreilor din America și din întreaga lume.

„Lumina popoarelor” este cea mai inalta distinctie conferita de AJC liderilor de pe plan global. Ea a mai fost acordata cancelarului german Angela Merkel, presedintelui francez Nicolas Sarkozy, presedintelui american Bill Clinton, presedintelui chilian Ricardo Lagos, presedintelui columbian Alvaro Uribe, presedintelui panamez Ricardo Martinelli Berrocal si presedintelui cipriot Nicos Anastasiades.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *