cross-border-trans
Viitorul Europei: Klaus Iohannis vrea o Uniune sigură, dar unde libera circulație să fie respectată
23 octombrie 2018
referendum-2018
Editorial: Profanul referendumului sacru
25 octombrie 2018

Klaus Iohannis: ”România este o țară profund atașată proiectului european”

image-2018-08-13-22648798-0-canta-imnul-scandeaza-pentru-simona-halep

Pe fondul evoluției interne de pe scena politică românescă, unde s-a demarat o campanie substanțială antieuropeană, președintele României încearcă să restabilească percepția asupra optimismului proeuropean al românilor.

Invitat la Strasbourg, în sesiunea plenară de marți a Parlamentului European, pentru a prezenta viziunea României asupra viitorului Europei, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre atașamentul profund al românilor față de construcția europeană.

 

Mândru că e român, mândru că e european

 

Președintele României a rememorat momentul aderării României la UE din 2007 și a marșat pe conștientizarea faptului că a fi român înseamnă a fi european.

”În urmă cu 11 ani, când România s-a alăturat marii familii europene, mă simțeam deosebit de mândru, ca român, că trăiesc acest moment important pentru țara mea. (…) Alături de toți românii, mă simt mândru în calitate de cetățean român și, în egală măsură, de cetățean european. Pentru că mândria națională sau mândria europeană nu reprezintă concepte erodate și nici realități paralele. Este o stare asumată, care întreține și dă forță și conținut acestei identități. Pentru că Europa este parte din fibra noastră. O Europă care însumează din diversitatea noastră. O Europă clădită pe baza conceptului de unitate în diversitate. De aceea Europa este România și România este Europa”, a spus președintele.

 

Lecția democrației

 

Pornind de la ideea că în 2018 avem Centenarului României Moderne, care înseamnă pentru noi nu atât analize retrospectiv-istorice, cât, mai ales, proiecții de viitor, președintele spune că  în acești 100 de ani am învățat unele lecții importante, trecând prin experiențe și perioade nefericite.

”Iar lecția democrației este una dintre cele mai importante. De aceea apreciem cu atât mai mult valorile familiei europene. Din acest motiv, România este o țară profund atașată proiectului european. Avem o societate vibrantă și dinamică, în continuă evoluție. Suntem o democrație tânără, care are resursele pentru a se perfecționa. Românii sunt conectați activ la valorile civice”, punctează Klaus Iohannis.

 

Atașament prezidențial pentru societatea civică protestatară

 

În argumentația sa pentru proeuropenismul societății românești, președintele Klaus Iohannis a făcut trimitere la manifestațiile pro-justiție care au început încă din februarie 2017 și continuă, în ciuda evenimentelor nefericite din 10 august.

”Au dovedit-o cât se poate de clar, și-au făcut auzită vocea atunci când a fost nevoie să apere statul de drept și democrația”, spune Klaus Iohannis.

”Românii au voința și forța de a merge mai departe pe drumul european pe care și l-au asumat. Este ambiția de a depăși orice obstacole pentru a rămâne puternic ancorați în marea familie europeană din care facem parte în mod fundamental. Tânăra generație crede în Europa și se implică în dezbateri privind viitorul nostru de o manieră pozitivă și, mai ales, optimistă. Din entuziasmul acestor tineri remarcabili se hrănește și optimismul nostru privind viitorul Europei. Totodată, entuziasmul lor ne obligă în mod deosebit la responsabilitate. Avantajul acestui val de entuziasm care vine dinspre România provine, în primul rând, din forța lui de a inspira și a retrezi reflexul apărării democrației, care nu este un dat, ci presupune o responsabilitate continuă de a o îngriji, apăra și promova”, a completat președintele României.

Trimiterea președintelui la societatea activă din România, care nu renunță la a sacționa actuala guvernare de fiecare dată când atacă justiția, a fost întâmpinată cu aplauze de către reprezentanții structurilor europene aflați la dezbaterea privind viitorul Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *