kovesi-spinu.gaijqvw06r-1000x600
Laura Codruța Kovesi se întoarce la Sibiu ca procuror DIICOT
11 iulie 2018
laura-codruta-kovesi
Dragnea nu scapă de Kovesi. Augustin Lazăr o aduce în Ministerul Public
11 iulie 2018

Lanțul de aprovizionare cu alimente este vulnerabil la practici comerciale neloiale. Ce măsuri propune Comisia Europeană?

hearingpn

 

Pentru a îmbunătăți poziția fermierilor și a întreprinderilor mici și mijlocii în lanțul de aprovizionare cu alimente, Comisia Europeană a propus în luna aprilie o nouă legislație privind practicile comerciale neloiale.

Practicile comerciale necorespunzătoare (UTP) sunt practici comerciale între întreprinderi care se abat de la bunele practici comerciale și sunt contrare bunei-credințe și corectitudinii. Lanțul de aprovizionare cu alimente este vulnerabil la UTP din cauza unor dezechilibre puternice între operatorii mici și mari. Adesea, fermierii și operatorii mici din lanțul de aprovizionare cu alimente nu au suficientă putere de negociere pentru a se apăra împotriva UTP.

Deși multe țări membre ale UE au deja diferite norme naționale privind UTP, în unele țări nu există protecție specifică sau sunt ineficace împotriva UTP. Propunerea Comisiei va asigura, pentru prima dată, un nivel standard de protecție în toate țările UE.

Propunerea Comisiei urmărește să îmbunătățească rolul agricultorilor în lanțul mai larg de aprovizionare cu alimente, prin interzicerea unor dintre cele mai comune UTP cu care se confruntă. Acestea includ:

  • plăți întârziate pentru produsele alimentare perisabile
  • anularea comenzii în ultimul moment
  • modificări unilaterale sau retroactive ale contractelor

În plus, Comisia Europeană propune ca fiecare stat membru al UE să desemneze o autoritate competentă pentru a pune în aplicare noile norme și stabilește competențele minime de aplicare pentru aceste autorități.

Propunerile legislative vin după o evaluare de impact inițială și o consultare publică cu privire la modul în care lanțul de aprovizionare cu alimente al UE să devină mai echitabil, concentrându-se nu numai pe practicile comerciale neloiale, ci și pe alte chestiuni cheie, cum ar fi transparența pieței și cooperarea producătorilor.

Legislația UE a permis, de mulți ani, cooperarea dintre producătorii anumitor produse pentru a-și consolida poziția de negociere fără a încălca normele UE în materie de concurență, iar în 2017 au fost introduse îmbunătățiri suplimentare.

Eventualele măsuri privind transparența sporită a pieței, în plus față de observatoarele și tablourile de bord existente ale Comisiei, sunt așteptate până la sfârșitul anului 2018.

Eforturile Comisiei Europene de consolidare a poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente se bazează pe activitatea Grupului operativ al piețelor agricole (AMTF). Acest grup de 12 experți din cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente s-a întâlnit între ianuarie și noiembrie 2016 pentru a discuta o gamă largă de probleme care afectează piețele agricole și, în special, rolul agricultorilor.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *