metrou
Anchetă OLAF la Metrorex pentru fonduri europene alocate Magistralei 5 a Capitalei, Eroilor- Râul Doamnei
1 februarie 2018
salon spital cluj
Ministrul Sănătății: Spitalele regionale de urgență au întârzieri deoarece s-a pornit cu studii de fezabilitate nerealiste
2 februarie 2018

Meleșcanu: România va oferi explicații Uniunii Europene pentru legile justiției, când vor fi definitive

teodor melescanu

Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a precizat că România va oferi „explicaţiile necesare” oficialilor europeni atunci când legile vor fi definitivate.

„Dânsul a recunoscut foarte clar că ceea ce trebuie făcut este ca în România să se respecte deciziile Curţii Constituţionale, ceea ce, cu tot respectul, este o chestiune de care nu aveam nevoie, pentru că ştim cu toţii că este un principiu fundamental al funcţionării statului de drept – respectarea deciziilor Curţii Constituţionale, bune sau proaste, care ne convin sau care nu ne convin”, a declarat Meleşcanu referitor la declaraţiile de miercuri ale preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

„Din acest punct de vedere, noi ne aflăm într-un dialog la ora actuală, un dialog destul de constructiv, în care avem puncte de vedere. Ni le vom susţine şi vom da şi explicaţiile necesare atunci când se va încheia acest proces. Suntem însă într-un proces de postlegiferare, înainte de intrarea în vigoare a acestor legi, care au fost adoptate şi va trebui să vedem foarte clar ce din aceste legi, concret, ce anume creează probleme”, a adăugat acesta.

În opinia lui Teodor Meleşcanu „nu există nimic în cele trei legi adoptate care să aducă atingere independenţei justiţiei sau bunei funcţionări a justiţiei”.

Președintele CE a afirmat, într-o conferință comună alături de președintele Klaus Iohannis, că „Dacă legile din România rămân aşa cum au fost adoptate de Parlament, discuţiile despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi aderarea la Schengen se vor pune în alţi termeni. Aşteptăm deciziile Curţii Constituţionale şi dacă totul decurge cum trebuie, trebuie să asigurăm României locul său în spaţiul Schengen, pentru că românii nu merită să fie trataţi ca cetăţeni de mâna a doua”, a afirmat Juncker.

Comisia Europeană nu va accepta ca ţara noastră „să facă paşi înapoi” pe acest drum al consolidării statului de drept.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *