abator
500 de milioane de euro pentru procesarea și marketingul produselor agricole
6 martie 2018
macovei
Monica Macovei: ”Invitarea inculpatului Ponta ca vorbitor la reuniunea ACRE din 22 martie este de neacceptat”
7 martie 2018

Ministrul Daea ține banii la pușculiță, în loc să-i dea fermierilor afectați de fenomenele meteo

daea

România a primit o alocare financiară de 179 milioane de euro de la Comisia Europeană, bani  pe care poate să-i dea fermierilor afectați de secetă, inundații și alte fenomene meteorologice care afectează culturile agricole. Însă, deși exercițiul financiar a început în 2014, programul de Gestionare a riscurilor nu a fost lansat încă.

 

Fermierii din România, lăsați în bătaia vântului, în arșița soarelui și în imobilismul institutional

 

Europarlamentarul Daniel Buda spune că fermierii din România sunt lăsați în bătaia vântului, în arșița soarelui și în imobilismul instituțional de către ministrul Agriculturii, Petre Daea.

”Îi solicit public ministrului Agriculturii, Petre Daea, să lanseze de urgență măsura 17 (Gestionarea riscurilor) din PNDR, astfel încât fermierii să poată beneficia de fondurile prevăzute pentru compensarea pagubelor din cauza fenomenelor meteorologice!
Schimbările climatice din ultimii ani pun presiune din ce în ce mai mare asupra agricultorilor. Temperaturile în creștere și modificarea modelelor de precipitații au provocat inundații, incendii de vegetație, vijelii și alte fenomene extreme. Un raport al Băncii Mondiale arată că în România, riscul climatic se află la unul dintre cele mai ridicate niveluri dintre statele Uniunii Europene, generând pierderi anuale asupra culturilor agricole de peste 30 % și afectând aproape toate regiunile țării. Într-un sector atât de dependent de condițiile meteorologice, riscurile climatice provoacă cele mai mari pierderi producătorilor agricoli de talie mică din România, care adesea nu au capacitatea de a-și reveni în urma unor fenomene imprevizibile, mai ales când veniturile lor depind exclusiv de roadele obținute în urma cultivării pământului. Gestionarea eficientă a fenomenelor meteorologice extreme are o importanță deosebită pentru procesul de producție agricolă din România. Accelerarea trecerii la o economie ecologică, cu emisii reduse de dioxid de carbon, precum și perfecționarea metodelor de evaluare și predicție a impactului variabilității climatice sunt necesare pentru ca agricultura din România să facă față schimbărilor climatice”, spune europarlamentarul PPE/PNL.

 

Comisarul pentru Agricultură spune că nu folosim fondurile alocate
Cu puțin timp în urmă, Daniel Buda a solicitat Comisiei Europene să îi comunice care sunt recomandările pentru autoritățile naționale în vederea modernizării agriculturii din România și a introducerii măsurilor de protecție împotriva schimbărilor climatice.

Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, spune că autoritățile române nu au lansat încă la nivel național măsura 17 Gestionarea riscurilor (cu o alocare financiară orientativă de 179 milioane euro cheltuieli publice) care vizează compensarea pagubelor suferite de fermieri din cauza fenomenelor meteorologice adverse.

Într-adevăr, agricultura este foarte vulnerabilă la efectele schimbărilor climatice. Imprevizibilitatea tot mai mare și fenomenele meteorologice extreme din ce în ce mai frecvente și mai intense vor afecta recoltele în toate regiunile europene. Strategia UE privind adaptarea la schimbările climatice (2013) stabilește un cadru și un număr de mecanisme de creștere a nivelului de pregătire în UE pentru impactul actual și viitor al schimbărilor climatice. Ea subliniază, de asemenea, importanța integrării adaptării la schimbările climatice în politica UE în domeniul agriculturii. O serie de documente de orientare și de fișe informative identifică domenii și moduri în care se poate acționa și recomandă integrarea aspectelor legate de adaptare în programele de dezvoltare rurală (PDR) finanțate cu ajutorul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală.
Unul dintre obiectivele Programului de Dezvoltare Rurală al României pentru perioada 2014-2020 este de a sprijini modernizarea sectorului agricol din România. Puteți consulta detalii despre PNDR pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
În ceea ce privește măsurile care vizează compensarea pagubelor suferite de fermieri din cauza fenomenelor meteorologice adverse, PDR poate oferi o astfel de compensare în cadrul măsurii 17 Gestionarea riscurilor (cu o alocare financiară orientativă de 179 milioane EUR cheltuieli publice). Totuși, autoritățile române nu au lansat încă această măsură la nivel național. Același tip de sprijin ar putea fi acordat ca simple ajutoare de stat finanțate integral din bugetul național, cu condiția ca acestea să îndeplinească condițiile prevăzute de normele UE privind ajutoarele de stat, sau în cadrul unei scheme de minimis care să respecte dispozițiile relevante din Regulamentul (UE) nr. 1408/2013 al Comisiei”, arată comisarul European.

Astfel că rămâne doar ca ministrul Agriculturii din România, Petre Daea, să dea un răspuns la întrebarea: de ce nu a fost lansat încă programul de ajutorare a fermierilor afectați de  vreme.

”Domnule ministru Daea, ce mai așteptați să lansați măsura 17 la nivel național? Fermierii români au dreptul de a fi despăgubiți pentru pagubele suferite, iar statul este obligat să le întindă această mână de ajutor și în niciun caz să îi disprețuiască”, punctează europarlamentarul Daniel Buda.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *