Untitled-1-442
Atenție! Sosurile din fast-food-uri sunt soluții chimice!
23 iulie 2018
images
Daniel Buda, europarlamentar: ”Suntem săracii Europei, dar suntem campioni în ceea ce privește risipa alimentară!”
23 iulie 2018

Noi reguli pentru echilibrul dintre viața profesională și cea de familie

Warm toned portrait of cute little boy falling asleep hugging his dad waiting for him to finish working at laptop

Parlamentul European lucrează la reguli noi care să permită părinților și îngrijitorilor să îmbine mai bine viața profesională cu cea de familie.

O mai mare flexibilitate a condiițiilor de lucru și a concediului pentru îngrijirea familiei ar putea ajuta părinții și îngrijitorii activi pe piața muncii să-și echilibreze interesele profesionale cu cele personale și să nu fie nevoiți să aleagă între familie și carieră.

Rata medie de ocupare a forței de muncă în rândul femeilor era de 66,5% în UE în 2017, iar în rândul bărbaților de 78%. Femeile lucrează mai des decât bărbații cu normă parțială din cauza responsabilităților legate de creșterea copiilor și sunt nevoite să-și întrerupă cariera, lucru care contribuie la o diferență de gen în salarii și pensii.

La începutul lunii iulie, comisia pentru ocuparea forței de muncă din Parlamentul European a votat reguli noi pentru echilibrul dintre viața profesională și cea de familie pentru a aborda subreprezentarea femeilor pe piața muncii, pentru a stimula mai mult tații să își ia concediu de creștere a copilului și pentru a promova egalitatea de gen și de șanse.

Deputații europeni insistă pentru standarde noi mai ridicate pentru concediul parental, cel de paternitate și cel de îngrijire:

  • cel puțin 10 zile de concediu de paternitate plătit pentru tată sau cel de-al doilea părinte în perioada nașterii, pierderii unei sarcini sau a adopției
  • dreptul individual la patru luni de concediu parental netransferabil ce poate fi luat înainte ca copilul să împlinească 10 ani
  • dreptul la concediu plătit pentru îngrijitorii care se ocupă de rude foarte bolnave.

Deputații europeni propun ca nivelul plății sau alocației să corespundă cu minimum 78% din salariul brut (pentru concediul parental și de îngrijire) și minimum 80% (pentru concediul paternal). Aceștia mai cer ca părinții să poată beneficia de formule flexibile de lucru, precum munca la distanță.
Negocierile între Consiliu, Comisie și Parlament ar trebui să înceapă în septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *