tv-x-cable-2
Parlamentul European a aprobat reguli noi privind conținutul audiovizual
3 octombrie 2018
scandal-in-strasbourg-la-dezbaterea-despre-romania-niciun-oficial-roman-nu-a-fost-invitat-552981
Dezbatere despre România: ”Acest Parlament va fi de partea poporului român mândru!”
3 octombrie 2018

Noi reguli privind înghețarea și confiscarea bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni

Small white house, car, chain and a decorative key on a dark background. Concept  -  risks, lose property,  seize, mortgage.

Înghețarea și confiscarea bunurilor dobândite în urma infracțiunilor reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de combatere a crimei organizate.

Eurodeputații vor vota joi asupra noilor reguli pentru a facilita și accelera cooperarea transfrontalieră în acest domeniu.

Prea mulți bani rămân în mâinile infractorilor

Se estimează că activitățile infracționale generează aproximativ 110 miliarde de euro anual. Un raport Europol din 2016 a arătat că 98,9% din profituri rămân la dispoziția infractorilor; 2,2% din încasările din infracțiuni au fost confiscate sau înghețate provizoriu în UE în perioada 2010-2014, însă doar 1,1% au fost confiscate definitiv.

 

  • 98,9%procentul estimat al profiturilor de pe urma activităților infracționale care nu sunt confiscate și rămân la dispoziția infractorilor

Situația în momentul de față

În prezent, confiscarea transfrontalieră a bunurilor în interiorul UE este reglementată de câteva acte legislative, care conțin lacune serioase de pe urma cărora profită infractori și teroriști care își ascund averile în alte state membre. Procedurile și certificatele actuale sunt complexe și ineficiente (de exemplu, nu există limite de timp sau limitele de timp nu sunt obligatorii). O altă problemă este protecția nesatisfăcătoare a drepturilor victimelor la restituire și despăgubire.
Reguli noi
Regulile actuale vor fi înlocuite printr-un regulament care va fi aplicat în toate statele membre și va permite executarea mai rapidă și eficientă a ordinelor de înghețare și confiscare. Noul act legislativ va include termene limită mai stricte pentru autorități și certificate standard pentru toate țările UE. Totodată, acesta cuprinde toate tipurile de infracțiuni și acordă prioritate restituirii bunurilor către victime.

 

  • 1,1% procentul estimat al profiturilor confiscate în prezent de la infractori

Rolul Parlamentului European

Parlamentul a întărit regulile prin includerea unei clauze de nerecunoaștere în cazul nerespectării drepturilor fundamentale și a unui termen de 45 de zile pentru executarea ordinelor de confiscare. De asemenea, eurodeputații au adăugat prevederi pentru a promova reutilizarea bunurilor confiscate în scopuri sociale.

,,Mă bucur că am reușit să oferim victimelor un loc important în gestionarea proprietății confiscate și să îmbunătățim accesul la soluții al tuturor celor în cauză. De asemenea, salut clauza de nerecunoaștere a deciziilor de înghețare și confiscare bazate pe drepturi fundamentale, care nu exista în textele inițiale ale Comisiei și ale Consiliului. Am creat un instrument esențial, care va fi mai operațional, dar și mai corect și cu garanții mai bune’’, explică Nathalie Griesbeck (ALDE, FR), care se ocupă cu direcționarea legislației în Parlamentul European.

Următorii pași

După dezbaterea de miercuri și votul în plen de joi, regulamentul se va întoarce la Consiliu pentru aprobarea finală. Acesta se va aplica la 24 de luni după intrarea sa în vigoare.

Această propunere face parte dintr-o serie de măsuri care vizează combaterea finanțării terorismului și a crimei organizate. Parlamentul a aprobat deja reguli mai stricte împotriva spălării de bani și pentru controale mai stricte ale fluxului de numerar .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *