xavier-bettel-mdpi
Xavier Bettel , premierul Luxemburgului: ”Consolidarea unității europene este în interesul nostru!”
30 mai 2018
EndZeroHours2
Fără contracte de muncă abuzive în sectorul public și privat din UE
4 iunie 2018

Parlamentul European cere Comisiei să aprobe aderarea României la Schengen

photo_verybig_171164_98450500

 

Deputații europeni reiterează faptul că România și Bulgaria  sunt pregătite să adere la spațiul Schengen și invită Consiliul să aprobe aderarea celor două țări. Această solicitare  vine pe fondul dezbaterii primului raport anual privind situația din zona Schengen, la plenara de la Strasbourg.

Primul raport anual privind situația Schengen (acordul dintre 26 de state membre care elimină controalele de pasaport și alte tipuri de control la frontierele reciproce) abordează principalele deficiențe în punerea în aplicare a normelor Schengen. A fost aprobat cu 439 de voturi pentru, 157 de voturi împotrivă și 80 de abțineri.

 

Deficiențe identificate: reintroducerea controalelor la frontierele interne

 

Deputații europeni condamnă reintroducerea continuă a controalelor la frontierele interne din cauza deficiențelor sistemului european comun de azil și a lipsei voinței politice, a solidarității și a partajării responsabilităților. Multe dintre controalele continue nu sunt nici necesare, nici proporționale și, prin urmare, sunt ilegale, potrivit textului. În prezent, șase țări aplică controale la frontiere: Franța, Austria, Germania, Danemarca, Suedia și Norvegia.

Europarlamentarii condamnă, de asemenea, orice construcție a barierelor fizice, inclusiv a gardurilor, între statele membre.

În urma raportului, parlamentarii europeni recomandă o serie de acțiuni care trebuie întreprinse:

  • necesitatea unui răspuns permanent, robust și eficient al Uniunii în operațiunile de căutare și salvare pe mare pentru a preveni pierderea de vieți omenești;
  • Autoritățile statelor membre ale UE ar trebui să colecteze informații și date statistice într-un mod mai eficient cu privire la gestionarea resurselor la nivel național și la capacitățile legate de controlul la frontiere;
  • statele membre ar trebui să asigure proceduri rapide și eficiente de returnare a migranților, cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale în condiții umane și demne;
  • să pună în aplicare o decizie de returnare adoptată de un alt stat membru, în loc să ia o nouă decizie de returnare sau să trimită un migrant neregulat înapoi la primul stat membru emitent;
  • să asigure infrastructura adecvată, condițiile de cazare și de viață pentru toți solicitanții de azil, în special pentru minorii neînsoțiți și familiile cu minori, precum și femeile aflate în situații vulnerabile;
  • reformarea Sistemului de Informații Schengen (SIS) privind următoarele aspecte: protecția copiilor care sunt expuși riscului sau sunt dispăruți, schimbul imediat și obligatoriu de informații privind terorismul și schimbul obligatoriu de informații privind deciziile de returnare.

Deputații europeni au subliniat că în ultimii ani UE a adoptat măsuri pentru consolidarea spațiului Schengen, cum ar fi înființarea Agenției Europene de Frontieră și Coastă, controale sistematice la frontierele externe privind intrarea și ieșirea cetățenilor din afara UE și a cetățenilor europeni și un nou sistem de înregistrare de intrare și ieșire.

 

Utilizarea SIS de către Regatul Unit ridică îngrijorări serioase

 

În urma unei evaluări, deputații europeni sunt preocupați de utilizarea provizorie a Sistemului de Informații Schengen (SIS) din Regatul Unit, în special în contextul relațiilor viitoare cu Regatul Unit ca țară care nu mai este membră UE

Raportorul Carlos Coelho (PPE, PT): „Schengen înseamnă libertate de mișcare. Este în centrul cetățeniei europene. Acest raport afirmă, pentru prima dată, opiniile Parlamentului European cu privire la situația Schengen. Din păcate, diagnosticul nu este bun. Trebuie să readucem Schengen-ul la cetățenii noștri. Mesajul nostru adresat statelor membre este la fel de puternic: trebuie să respecte toate regulile, nu doar pe cele pe care le doresc”.

Se estimează că costul de neaplicare  Schengen pentru toate țările pentru doi ani variază între 25 și 50 de miliarde de euro. Dacă toate țările vor reintroduce permanent controalele la frontieră, costul peste 10 ani ar fi în jur de 100-230 de miliarde de euro.

Potrivit Institutului transnațional (TNI), țările europene au construit mai mult de 1.200 de kilometri de ziduri și frontiere cu cel puțin 500 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *