atacul-asupra-justitiei-ar-putea-lasa-romania-fara-fonduri-europene-comisarul-european-corina-cretu-a-anuntat-cum-se-vor-aloca-banii-in-urmatorul-buget-ue-269251
Comisarul European Corina Crețu, îngrijorată de absorbția slabă a fondurilor europene pe zona de transporturi
14 mai 2018
bode conferinta
Lucian Bode, președintele Comisiei pentru Transporturi: Comisarul Creţu a transmis o scrisoare fatală Guvernului
14 mai 2018

Parlamentul European: Copiii imigranți sunt vulnerabili în fața traficului, violenței și exploatării

refugiati02-465x390

 

Toți copiii migranți și familiile cu copii ar trebui să fie adăpostiți în instituții non-custodie, în timp ce statutul lor de imigranți este prelucrat,  arată Parlamentul European.

„Copiii nu vor fi reținuți în scopul imigrației”, iar Comisia UE ar trebui să acționeze împotriva statelor membre ale UE „în cazuri de detenție prelungită și sistematică de imigrare a copiilor și a familiilor lor”, a declarat Parlamentul într-o rezoluție nelegislativă adoptată prin ridicarea mâinii.

Conform ultimelor date ale Agenției pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA), în septembrie 2016 Bulgaria a fost țara cu cei mai mulți copii migranți aflați în detenție, în timp ce numărul mare de copii deținuți a fost în Grecia, Ungaria, Polonia și Slovacia. Niciun copil nu a fost reținut în zilele în care controalele la fața locului au fost efectuate în Cipru, Danemarca, Estonia, Germania, Irlanda, Italia, Malta, Spania sau Regatul Unit.

 

Copiii sunt vulnerabili în fața traficului, violenței și exploatării

 

Rezoluția evidențiază faptul că există aproximativ 5,4 milioane de copii migranți care trăiesc în Europa, ajungându-se la situația de 1 din 6 migranți din lume (datele UNICEF). Aproape jumătate dintre cei care au sosit în ultimii ani au fost copii neînsoțiți sau separați. Deputații europeni subliniază că lipsa de informații fiabile și procedurile de reînnoire a familiei și de îngrijire a tutorilor, împreună cu teama de a fi reținuți, trimiși înapoi sau transferați, duc la fenomenul de sustragere a  copiilor, lăsându-i expuși traficului, violenței și exploatării.

Parlamentul îndeamnă autoritățile naționale să accelereze procedurile de numire a tutorilor pentru copiii neînsoțiți, care ar trebui, de asemenea, să fie găzduiți în spații separate de adulți, pentru a evita orice risc de violență și abuz sexual.

Deputații europeni solicită prioritizarea relocării copiilor neînsoțiți din Grecia și Italia și solicită să se desfășoare fără întârziere toate procedurile de reîntregire a familiei.

Parlamentul  subliniază importanța creării unui sistem robust de identificare și înregistrare pentru a se asigura că copiii intră și se află în sistemele naționale de protecție. De asemenea, solicită o cooperare consolidată între autoritățile de aplicare a legii și protecția copilului pentru a găsi și a proteja copiii dispăruți.

Deputații europeni sunt deosebit de îngrijorați de exploatarea fetelor pentru prostituție și solicită statelor membre să-și intensifice eforturile și cooperarea transfrontalieră pentru a identifica victimele traficului de ființe umane, abuzurile și toate formele de exploatare.

În ceea ce privește procedurile de evaluare a vârstei, rezoluția subliniază că examinările medicale ale copiilor trebuie întotdeauna să fie efectuate „într-o manieră care nu este intruzitivă și respectă demnitatea copiilor”. Parlamentul respinge, de asemenea, utilizarea constrângerii pentru preluarea datelor biometrice ale copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *