siguranță mașină
Comisia Europeană a amendat cu 34 milioane de euro cinci producători de echipamente de siguranță pentru mașini
23 noiembrie 2017
dragnea
Adio subvenții europene pentru fermieri. Guvernul PSD-ALDE retrage finanțările naționale necesare cadastrării gratuite a terenurilor agricole
23 noiembrie 2017

Parlamentul European impune reguli noi pentru finanțarea partidelor europene

parlamentul european

Europarlamentarii din comisia de Afaceri constituționale au votat miercuri pentru creșterea transparenței și utilizarea reprezentativă a fondurilor publice destinate finanțării partidelor politice europene.

Aceștia au dorit să fie evidentă legătura dintre partidele naționale și familia de partide europene din care fac parte, astfel obligându-le să expusă pe paginile lor de internet siglele partidelor europene.
Pentru a asigura o legătură mai strânsă între fondurile disponibile și reprezentativitatea garantată prin votul alegătorilor europeni, europarlamentairi au hotărât reducerea cotei de bani asigurată în mod egal tuturor partidelor europene de la 15% la 10%, restul sumei urmând să fie distribuită conform procentului reprezentat din totalul aleșilor Parlamentului European.

Nu în ultimul rând, un individ nu mai poate să creeze un partid european – doar partidele naționale pot. Aceasta s-a decis pentru a evita ca partidele naționale să-și infiltreze acolo membri pentru a avea acces la mai multe fonduri publice. Persoanele fără calitate de membru de partid pot în continuare să facă parte dintr-o formațiune europeană, însă fără ca numărul acesteia să fie luat în calcul.

Departamentul financiar al Parlamentului European va putea și să recupereze plățile făcute nejustificat către partidele naționale.Partidele europene și fundațiile afiliate au probleme în asigurarea cotei de cofinanțare de 15% pentru a primi bani europeni. Pentru a le ușura viața, parlamentarii europeni au decis reducerea cotei de cofinanțare la 10% pentru partide și 5% pentru fundații.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *