ema-buc
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) va fi găzduită în Amsterdam
21 noiembrie 2017
CSM
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ propunerile Parlamentului de modificare a Legilor Justiției
21 noiembrie 2017

Piața Unică Digitală: Europenii vor putea face cumpărături online de bunuri și servicii din orice țară, fără taxe suplimentare sau alte restricții

online-shopping-ecommerce-ss-1920

Parlamentul European, Consiliul și Comisia au reușit să ajungă la un acord în Piața Unică Digitală privind stoparea fenomenului de geoblocare în cazul achiziționării de bunuri și servicii din altă țară membră UE.

Noile reguli vor impulsiona comerțul online și vor aduce beneficii consumatorilor și afacerilor care doresc să profite de pe urma pieței online tot mai mare.

„Astăzi punem capăt discriminării nejustificate atunci când se cumpără online. Aceste vești sunt excelente pentru consumatori. Cu noile reguli, europenii vor putea alege de pe ce site să facă cumpărături, fără să fie blocați sau redirecționați. Aceasta va fi o realitate înainte de Crăciunul următor.”, a declarat vicepreședintele Andrus Ansip, responsabil pentru Piața Unică Digitală.

Potrivit Comisarului Elżbieta Bieńkowska, responsabilă de Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri, următorul pas va fi reducerea costurilor de livrare între țări a produselor achiziționate, lucru care descurajează mulți cumpărători.

„Pe lângă stoparea tarifelor de roaming și portabilitate, cetățenii UE vor putea să-și cumpere mobila nouă online, să facă rezervări la hotel și să-și utilizeze cardul de credit în afara țării, cum o fac acasă„, a concluzionat Comisarul Mariya Gabriel, responsabil de Economia Digitală și Societate. 

Propunerea nu vizează totuși o armonizare a prețurilor sau obligația de a vinde, ci simplifică modul de acces la bunuri și servicii din afara țării, care până acum presupuena obligații legale suplimentare.

Un sondaj al Comisiei Europene a arătat că geoblocajul e prezent în 63% dintre websiteuri și că în 2015 mai puțin de 40% dintre pagini au permis finalizarea achiziției de către un cumpărător dîn afara țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *