ue-africa-epa
Planul de investiții externe al UE vizează proiecte din Africa și din vecinătate pentru stăvilirea migrației
12 iulie 2018
37086449_801145096676456_1197411202515337216_n
Let the stars shine: Emil Boc a fost premiat la Bruxelles pentru atragerea de fonduri europene
17 iulie 2018

Plafonarea subvențiilor. Banii plafonați rămân în statul membru, nu se întorc la bugetul UE!

wsprijin direct

Dezbaterile la nivel European cu privire la Politica Agricolă Comună (PAC) post 2020 ridică problema subvențiilor agricole pentru statele membre. Propunerea Comisiei Europene vizează plafonarea subvențiilor pentru fermele mari la 60.000 de euro, pentru a da posibilitatea fermelor mici și mijlocii să beneficieze de sprijin financiar.

În cadrul reuniunii Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a avut loc o dezbatere extrem de importantă și intensă, pe tema fișei financiare legislative pentru propunerile cu privire la politica agricolă comună pentru perioada de după 2020, la care a participat reprezentantul Comisiei DG AGRI.  În cadrul acestei dezbateri, europarlamentarul PPE/PNL Daniel Buda a avut o intervenție în cadrul căreia a ridicat problema plafonării plății pe fermă de la 60.000 de euro și a consecințelor imediat negative pe care le va avea această propunere.

”Sigur, înțelegem care sunt constrângerile bugetare, dar în același timp vreau să vă spun că eu provin din România, țară în care, dacă mergem pe această variantă a plafonării, avem 2 milioane de hectare care rămân în afara posibilității de a fi plătite. Am nevoie de niște răspunsuri clare pe acest subiect. Ce se întâmplă cu acești fermieri? Este clar, avem nevoie să sprijinim fermierii mici și mijlocii, dar avem și fermierii mari care rămân în afara jocului, aș putea să spun. Care este răspunsul Comisiei cu privire la această plafonare de 60.000 de euro pe fermă? Ce se întâmplă cu diferența de bani? Rămân în statul membru și vor fi redistribuiți fermelor mici sau se vor întoarce la bugetul UE?”, a întrebat europarlamentarul român în intervenția sa.

Directorul DG AGRI a dat asigurări că banii plafonați vor rămâne în România. :

“Domnule Daniel Buda, cunosc foarte bine situația din România. Doar 0,1% din populația agricolă a României va fi afectată de plafonare. Sunt 1385 de ferme care ar putea fi afectate de plafonare, adică 0,1% din populația dumneavoastră agricolă. Deci, ca să punem totuși lucrurile în perspectivă. Nu este vorba de un segment foarte reprezentativ, noi evaluăm pe baza cifrelor noastre că există o economie potențială pentru România de 153 de milioane de euro și asta pentru că am propus să se deducă costurile de lucru. Deci, multe ferme care ar putea fi afectate de aceasta, nu vor fi afectate pentru că își vor putea deduce costurile cu forța de muncă. Totuși, dacă după acest calcul ele tot vor intra în plafonare, banii care se plafonează, rămân în statul membru, nu se întorc la bugetul european, iar statul membru trebuie să folosească acești bani pentru fermele mici și mijlocii“,  susține șeful DG AGRI.

Astfel că, România trebuie să fie pregătită pentru a gestiona această problemă stringentă.

Vestea bună venită de la reprezentantul Comisiei DG AGRI este că banii rezultați dintr-o așa-zisă plafonare, vor rămâne în România. Astfel, banii care se plafonează, rămân în statul membru, nu se întorc la bugetul european, iar România va trebui să folosească acești bani pentru fermele mici și mijlocii. Mai mult, populația impactată este de 0,1%, iar mulți fermieri care ar putea fi afectați de această măsură, nu vor avea de suferit pentru că își vor putea deduce costurile cu forța de muncă”, mai spune europarlamentarul Daniel Buda.

 

20 la sută dintre fermieri primesc 80 la sută din subvenții

 

În acest moment, aproximativ 80 la sută din plățile directe pentru fermieri sunt primite de aproximativ 20 la sută din totalul fermierilor. Situația este considerată de către mulți actori de pe piața agricolă ca fiind  „inechitabilă”. Aceste cifre reflectă un sistem în care plățile sunt legate de teren, iar acesta este distribuit în mod concentrat între un număr mic de fermieri. Deși jumătate dintre beneficiarii PAC sunt ferme foarte mici și majoritatea plăților merg către ferme familiale profesioniste de dimensiune medie, Comisia Europeană a considerat că ar trebui promovată o repartizare mai echilibrată a sprijinului. Plățile directe își vor îndeplini misiunea mai eficace și mai eficient dacă sunt simplificate și mai bine direcționate. Orice modificare ar trebui însă să mențină unul dintre atuurile principale ale politicii: protecția pieței interne bine funcționale pe care a creat-o PAC de-a lungul anilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *