Crescătorii-de-păsări-şi-de-porci-din-România-cer-autorităţilor-să-urgenteze-publicarea-legilor-care-susţin-investiţiile-e1525853243667
Daniel Buda, europarlamentar: ”Crescătorii de porci și de păsări, pârliți și jumuliți de inconsecvența funcționarilor din Ministerul Agriculturii!”
12 iulie 2018
wsprijin direct
Plafonarea subvențiilor. Banii plafonați rămân în statul membru, nu se întorc la bugetul UE!
17 iulie 2018

Planul de investiții externe al UE vizează proiecte din Africa și din vecinătate pentru stăvilirea migrației

ue-africa-epa

 

Ca parte a planului său de investiții externe, UE a dat  marți undă verde unui pachet de programe de garanție financiară în valoare de aproximativ 800 de milioane de euro. Acest lucru va contribui la realizarea unei investiții de aproximativ 8-9 miliarde euro în investiții publice și private în Africa și în vecinătate.

Decizia de marți este o piatră de hotar majoră pentru realizarea de investiții în Africa și în vecinătate prin intermediul Planului de investiții externe al UE (EIP), care este de așteptat să mobilizeze investiții de 44 de miliarde de euro printr-o contribuție a UE în valoare de 4,1 miliarde de euro. EIP își propune să promoveze creșterea incluzivă, crearea de locuri de muncă și dezvoltarea durabilă și, în acest fel, să abordeze unele dintre principalele cauze ale migrației ilegale.

Unul dintre noile programe, de exemplu, va aduce beneficii oamenilor care în prezent au dificultăți în a împrumuta bani la dobânzi  accesibile, cum ar fi persoanele strămutate intern, refugiații sau repatriații. Un alt program va permite ca peste 25.000 de întreprinderi mici să acceseze conturile mobile și creditele pe termen lung, pentru a sprijini incluziunea financiară condusă de diaspora, familiile migranților și persoanele returnate.

 

Vicepreședintele Federica Mogherini a declarat: „Planul de investiții externe al UE a început deja să aducă beneficii reale oamenilor din țările noastre partenere. Aceste programe de garantare a investițiilor durabile oferă acum acces la împrumuturi accesibile persoanelor care au fost forțate să fugă din țara lor și celor care s-au întors acasă pentru a-și reface viața: să înceapă afaceri mici sau să aibă acces la tehnologii noi. Acest plan este de a construi un nou cadru pentru mulți oameni și pentru țările lor, este vorba de schimbarea vieții lor pe termen lung”.

Comisarul pentru Cooperare și Dezvoltare Internațională, Neven Mimica, a adăugat: „Suntem pe calea cea bună spre îndeplinirea angajamentului nostru în cadrul Planului de investiții externe: de la lansarea sa în luna septembrie, am mobilizat  800 de milioane de garanții și 1,6 miliarde de euro fonduri mixte. În mare parte, se transformă în investiții publice și private de peste 22 de miliarde de euro, ceea ce va sprijini investițiile necesare în dezvoltarea durabilă și crearea de locuri de muncă decente, în special în Africa”.

Comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocierile privind extinderea, Johannes Hahn, a declarat: „Vrem să vedem noile garanții ale UE pe care le-am anunțat ieri în proiecte concrete, inovatoare și durabile pe teren producând  o schimbare reală pentru oameni. Mai multă prosperitate în vecinătatea imediată a UE nu este numai benefică pentru economiile și întreprinderile noastre europene. Este o investiție pe termen lung în stabilitatea și securitatea partenerilor noștri din vecinătate și pentru Europa”.

 

Pilonul financiar al Planului de investiții externe cuprinde două părți:

  • Fondul de garantare (pentru un total de 1,5 miliarde de euro până în 2020): La data de 10 iulie, UE a alocat 800 de milioane de euro din Garanția Fondului European pentru Dezvoltare Durabilă. Este de așteptat să se obțină investiții publice și private de 8-9 miliarde euro. Garanțiile vor acoperi operațiunile din mai multe domenii: finanțarea întreprinderilor mici, inclusiv a celor implicate în agricultură; orașe durabile; energie durabilă și conectivitate; și accesul la internet și la serviciile digitale.
  • Începând cu anul 2017, UE a pus la dispoziție un total de 1,6 miliarde de euro pentru intervențiile care combină granturile UE cu împrumuturi (așa-numitele fonduri mixte). Aceasta va contribui la realizarea de investiții de până la 14,6 miliarde de euro. Aceste programe vor acoperi domenii precum transportul, energia, mediul, agricultura, sectoarele de dezvoltare urbană și, de asemenea, vor îmbunătăți accesul la finanțare pentru microîntreprinderile locale, întreprinderile mici și mijlocii.

EIP este, de asemenea, deschis pentru contribuțiile altor donatori, inclusiv a statelor membre ale UE, a țărilor terțe, precum și a filantropilor privați. Discuțiile cu astfel de potențiali donatori au demonstrat abordarea inovatoare, atractivă și ambițioasă a PIE. În acest sens, UE a salutat și prima contribuție majoră a Fundației Bill & Melinda Gates, de aproximativ 53 de milioane de euro (62 milioane de dolari). Acest lucru va atrage investiții suplimentare pentru a stimula cercetarea și inovarea în domeniul e-sănătății în medii mai puțin dezvoltate și fragile.

Decizia din 10 iulie a fost luată de Consiliul strategic al Fondului European pentru Dezvoltare Durabilă. Consiliul de Conducere cuprinde reprezentanți ai statelor membre ale UE, ai Parlamentului European (în calitate de observatori), ai Comisiei Europene (care conduce ședința), Serviciului European de Acțiune Externă și Băncii Europene de Investiții. Țările partenere și părțile interesate din regiune pot participa, de asemenea, în calitate de observatori.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus pentru prima dată Planul de investiții externe al UE în 2016 și a fost lansat oficial în 2017. El se bazează pe experiența reușită a „Planului Juncker”, care a declanșat deja sute de miliarde de investiții în Europa. Adaptat la specificul țărilor partenere ale UE în Africa și al vecinătății UE, acesta vizează promovarea creșterii incluzive, a creării de locuri de muncă și a dezvoltării durabile și, în acest fel, să abordeze unele dintre cauzele principale ale migrației ilegale.

Planul este alcătuit din trei piloni: pilonul financiar, cu Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă în valoare de 4,1 miliarde de euro; asistență tehnică pentru a ajuta beneficiarii să dezvolte proiecte atractive și viabile din punct de vedere financiar; precum și dialogul politic, pentru a contribui la îmbunătățirea climatului investițional și a mediului de afaceri din țările partenere.

Acordul privind primele programe de garantare se referă la pilonul financiar al PIE și deschide calea pentru semnarea primelor contracte de garantare cu instituțiile financiare partenere eligibile încă din a doua jumătate a anului 2018. Aceste instituții vor utiliza apoi garanțiile UE pentru a finanța noi proiecte de dezvoltare și a atrage investiții private suplimentare.

Garanțiile reduc riscurile specifice de a investi în proiecte în țările partenere ale UE în Africa și în vecinătatea UE. Acest lucru va contribui la atragerea investițiilor private în domenii în care asistența pentru dezvoltare publică nu ar fi fost suficientă pentru a obține proiecte în teren, precum și unde investițiile nu ar fi avut loc altfel sau unde nu ar fi fost făcut acest lucru la aceeași scară – ceea ce se numește adiționalitate.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *