20181211PHT21511_original
Președinția română a Consiliului UE: ce și-a propus România în următoarele 6 luni!
7 ianuarie 2019
londra
Terorismul în UE: atacuri, decese, arestări
8 ianuarie 2019

Plovdiv și Matera sunt capitalele europene ale culturii în 2019

20181205PHT20967_original

Istorie bogată, patrimoniu cultural remarcabil și o privire asupra viitorului: așa pot fi descrise Plovdiv (Bulgaria) și Matera (Italia), cele două capitalele ale culturii în 2019, potrivit europarl.europa.eu.

 

Plovdiv

Este primul oraș bulgar care  deține titlul de „Capitală europeană a culturii”. Situat în centrul Bulgariei, Plovdiv este al doilea oraș ca mărime al țării, cu o populație de aproximativ 345.000 de locuitori.

Eurodeputatul Andrey Kovatchev, membru din grupul PPE, a declarat că „după președinția Consiliului UE (deținută în perioada ianuarie-iunie 2018), Plovdiv 2019 va fi următorul eveniment major și semnificativ pentru Bulgaria”.

Sloganul dedicat orașului Plovdiv din acest an este „împreună” și cuprinde patru platforme tematice: „contopirea”, „transformarea”, „renașterea”, „relaxarea”.

„Contopirea” se axează pe integrarea grupurilor etnice și a minorităților și are ca obiectiv să reunească mai multe generații și grupuri sociale. „Transformarea” re-gândește și revigorează spațiile urbane uitate. „Renașterea” are drept scop păstrarea patrimoniului istoric și extinderea accesului la cultură. „Relaxarea” promovează viața durabilă cu un ritm lent, o alimentație lentă și o economie ecologică, anti-consumeristă și anti-capitalistă.

Municipalitatea are în plan peste 300 de proiecte și aproape 500 de evenimente în peste 70 de locuri din oraș. „Peste două milioane de turiști urmează să viziteze Plovdiv în 2019”, prevede deputatul european Andrey Kovatchev.

Unul din cele mai vechi orașe ale Europei, Plovdiv a fost inițial o așezare tracică înainte de a deveni un important oraș grecesc și roman în antichitate. În Evul Mediu și-a păstrat importanța strategică regională, aparținând periodic Imperiului Bizantin și celui Bulgar. A intrat sub dominație otomană în timpul secolului al XIV-lea. În 1878, Plovdiv a devenit capitala regiunii autonome Rumelia Orientală din Imperiul Otoman; în 1885, a devenit parte a Bulgariei odată cu unifirea acelei regiuni cu Principatul Bulgariei. Plovdiv se află în partea de sud a Câmpiei Plovdiv pe cele două maluri ale Râului Marița. Orașul s-a dezvoltat pe șapte dealuri, dintre care unele au aproximativ 250 m altitudine. Din cauza aceasta, Plovdiv este denumit uneori în Bulgaria „orașul celor șapte coline”. Plovdiv găzduiește evenimente economice și culturale cum ar fi Târgul Internațional Plovdiv, festivalul internațional de teatru „O scenă la o răscruce”, festivalul TV „Cufărul de Aur”. S-au păstrat multe rămășițe din antichitate, printre care amfiteatrul antic, odeonul roman, stadionul roman și complexul arheologic Eirene.

Matera

Orașul are o populație de 60.000 de locuitori și este situat în sudul Italiei. Este cunoscut pentru peșterile din Sassi, incluse pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Eurodeputatul Piernicola Pedicini, membru din grupul EFDD, este de părere că acest titlu reprezintă o oportunitate pentru Matera de a promova atracțiile sale naturale și istorice: „Oamenii vor avea posibilitatea de a admira frumusețea caselor sculptate în stâncă, a bisericilor subterane, a catedralei din secolul al XIII-lea și peisajele incredibile care înconjoară orașul”.

Sloganul orașului Matera în 2019 este „deschis către viitor!” și cuprinde cinci teme principale: „viitorul antic”, „continuitate și întreruperi”, „reflecții și conexiuni”, „utopii și distopii”, „rădăcini și căi”. În acest context, sunt în desfășurare două proiecte pilot: „I-DEA”, dedicat cercetării și reprezentării istoriei culturale, artistice și antropologice a regiunii și „Școala de design deschis”, un laborator de proiectare, experimentare și inovație interdisciplinară.

Matera este unul dintre cele mai fascinante orașe ale Italiei, cu o poveste neobișnuită, rar întâlnită pe continentul european. Localitatea este faimoasă în primul rând pentru sassi (pietre), o rețea de peșteri neolitice în care oamenii au locuit până la mijlocul secolului trecut, apoi au fost evacuați din cauza condițiilor mizere, pentru ca în cele din urmă autoritățile să înceapă un proces de transformare a orașului într-o destinație turistică.

Arheologii spun că aceste peșteri au fost locuite de oameni pentru prima oară în urmă cu aproximativ 9,000 de ani, fiind unele dintre cele mai vechi locuințe de pe continentul european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *