buda hogan
În urma plângerilor repetate din țările Europei de Est, Comisia Europeană consolidează drepturile consumatorilor
16 aprilie 2018
junker-465x390
Emmanuel Macron și-a prezentat viziunea asupra Europei în PE: “Nu vreau să fac parte dintr-o generație de somnambuli, care uită propriul trecut. Vreau să fac parte dintr-o generație care este decisă cu fermitate să își apere propria democrație!”
18 aprilie 2018

Președintele României refuză cererea ministrului Justiției de revocare a procurorului șef al DNA

iohh-si-kov_1-465x390

 

După aproape două luni de la cererea făcută de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, de revocare a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, președintele României a anunțat public că respinge această solicitare.

Președintele Klaus Iohannis a criticat raportul ministrului Justiției și a spus că apreciază cererea de revocare ca fiind o opinie personală a ministrului Justiției. Totodată, președintele Iohannis a arătat că instituția specializată pentru a aprecia activitatea procurorului șef, respectiv CSM, a avizat negativ raportul ministrului Justiției.

 

”Ministrul Justiției mi-a trimis o propunere, propunerea de revocare a procurorului șef al DNA. Această propunere e doar un prim pas dintr-o procedură în care, ultimul cuvânt, îl are, conform legii, președintele. La mijlocul lunii martie mi-a fost înaintat și avizul CSM, care a ajuns la cu totul altă concluzie decât așa-zisul raport al ministrului. Acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ, chiar dacă el nu obligă, el nu poate fi ignorat. Constat că în analiza acelorași acțiuni sau inacțiuni și în aplicarea acelorași texte legale, două autorități ale statului ajung la concluzii diametral opuse. Am solicitat departamentelor din Administrația Prezidențială o analiză și câteva propuneri. Am constatat că ministrul Justiției consideră că raportul este ”o luare de poziție”, față de dezbaterile publice din ultimul an, ceea ce induce percepția că poate fi subiectivă această percepție. Unele dintre motivele care fundamentează propunerea de revocare utilizează date și informații care fie nu sunt pertinente, fie exced perioada care e luată în calcul. Acestea au fost interpretate și valorificate într-un sens diferit de conținutul lor. Motivele de revocare prezentate de ministerul Justiției nu au fost de natură să mă convingă, ele nu corespund prevederilor legale aplicabile. Nu voi da curs propunerii ministrului de revocare a doamnei Kovesi”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Imediat după declarația președintelui, ministrul Justuției a postat pe pagina sa de Facebook că va contesta decizia președintelui la Curtea Constituțională.

„În condițiile în care Președintele României nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul șef al DNA; În condițiile în care argumentele care au stat la baza declanșării procedurii de revocare au devenit mai actuale și mai consistente; Văzând legislația aplicabilă în acest domeniu; Valorificând jurisprudența instanței de contencios constituțional, Vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul Președintelui de revocare din funcție a procurorului șef al DNA!”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *