hangarul-elicopterului-smurd-va-fi-gata-in-maxim-doi-ani
Daniel Buda, europarlamentar: Cum își bate joc Guvernul de oamenii din șase județe din Ardeal
27 noiembrie 2018
BV-cf_cale-ferata-cfr
Daniel Buda, europarlamentar PNL/PPE: ”România beneficiază de o finanțare semnificativă pentru reformarea sectorului feroviar din România!”
17 decembrie 2018

Promisiuni: Guvernul constată că sectorul construcțiilor e prioritar și promite salarii minime de 3.000 de lei

articol-01-6

Unul dintre sectoarele cele mai importante ale economiei românești, cel al construcțiilor, a ajuns și în atenția guvernului, care constată că este prioritar și promite salarii mari pe ramură, într-un acord semnat cu Federaţia Patronatelor  Societăţiilor din Construcţii.

 

Acordul între Guvernul României şi Federaţia Patronatelor  Societăţiilor din Construcţii, care are scopul să susțină dezvoltarea sectorului construcţiilor în România, a fost aprobat la sfârșitul lunii noiembrie, prin memorandum, în ședința solemnă a Guvernului, desfășurată la Alba Iulia.

Acordul a fost semnat la sfârșitul ședinței de premierul Viorica Dăncilă și președintele Federației Patronatelor  Societăţiilor din Construcţii, Valentin Petrescu.

Guvernul susține că are în vedere măsuri pentru sprijinirea acestui domeniu, ținând seama de faptul că sectorul construcţiilor este prioritar pentru realizarea obiectivelor prevăzute în Programul de Guvernare şi că această activitate este decisivă pentru realizarea proiectelor de investiţii publice şi private.

Sectorul construcţiilor va fi declarat sector prioritar, de importanţă naţională pentru economia românească pe următorii 10 ani. Pentru sectorul construcţii se va stabili un salariu minim brut lunar de 3.000 lei. Taxele datorate de angajator pentru forța de muncă vor fi eliminate, iar cele ce revin angajatului se vor stabili astfel încât salariul minim net lunar să depășească echivalentul în lei a 500 euro”, se arată într-o informare de presă publicată de Guvern.

De asemenea, va fi introdusă certificarea profesională făcută de un organism de certificare neutru, alcătuit din membri ai organizaţiilor patronale reprezentative, organizaţiilor profesionale, instituţiilor de învăţământ şi specialiştii din domeniu și se vor introduce măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru.

În domeniul legislaţiei, se va adopta legea Casei Sociale a Constructorilor în forma actualizată şi se va perfecționa legislația privind achizițiile publice.

O altă măsură va consta în introducerea obligativității de acordare a avansului pentru contracte de lucrări în procent de 30%, în special pentru cele din fonduri europene și pentru contractele de interes național, și restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factură, până la finalizarea proiectului.

În sprijinul finanţării sectorului de construcţii se va înfiinţa un Fond de garantare pentru construcţii, cu participarea statului în procent de  80% şi a firmelor de construcţii, cu 20%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *