885628-856813-840798-liviu-dragnea-gsp-930x524
Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare
21 iunie 2018
Ungheria-Ceu
Statul de drept în Ungaria: În septembrie se decide activarea articolului 7 din Tratatul de aderare
25 iunie 2018

Refugiații din Venezuela: UE trimite o delegație pentru a verifica la fața locului situația de criză de la granițele Venezuelei

atmeh_372510b_61003400

 

Deputații europeni vor vizita săptămâna viitoare granițele Venezuelei cu Columbia și Brazilia pentru a evalua situația umanitară a persoanelor care fug din Venezuela.

În perioada 25-29 iunie, cinci deputați europeni conduși de Agustín Díaz de Mera (PPE, ES) vor călători în capitala Columbiei și orașul de frontieră Cúcuta, în timp ce alți doi, conduși de Francisco Assis (S & D, PT) vor vizita  orașul de frontieră brazilian Boa Vista și apoi capitala, Brasilia.

Delegația va vizita ambele puncte de frontieră și se va întâlni cu autoritățile naționale, regionale și locale, precum și cu organizațiile internaționale și ONG-urile care se ocupă de afluxul de cetățeni venezueleni care fug în țările vecine.

Din 2005, mai mult de două milioane de venezueleni au părăsit țara și, potrivit UNHCR, mai mult de 60% dintre aceștia se află în situație nesigură.

Columbia găzduiește cea mai mare parte a diasporei venezuele, cu peste 800.000 de persoane, în timp ce aproximativ 50.000 sunt în Brazilia.

Venezuela se află într-o profundă criză politică, economică și umanitară, cu agravarea malnutriției populației din cauza lipsei de servicii de sănătate de calitate, a medicamentelor și alimentelor, iar guvernul venezuelean refuză să permită acordarea de ajutoare umanitare în țară.

Președintele Nicolás Maduro a fost reales în 20 mai pentru un mandat de șapte ani în cadrul alegerilor în care principalele partide de opoziție, inclusiv câștigătorul premiului Saharov, Mesa de la Unidad Democrática, nu au avut voie să participe.

Delegația Parlamentului European a ținut o reuniune pregătitoare, în  21 iunie la Bruxelles,   cu reprezentanții țărilor implicate, la care au participat  și reprezentanții Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați (ICNUR) și ai Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).

Participanții au abordat consecințele asupra țărilor vecine precum  Columbia și Brazilia, în special în ceea ce privește sănătatea, educația și cazarea, reiterând dorința de a-și menține frontierele deschise migranților venezueleni și solicită sprijinul UE în rezolvarea acestei crize umanitare fără precedent.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *