putin
Vladimir Putin a câștigat alegerile în Rusia
18 martie 2018
ema
N-a fost să fie la București! Agenția Europeană a Medicamentului se mută la Amsterdam
18 martie 2018

Regimul Assad, Rusia și Iranul sunt principalii responsabili pentru atrocitățile din Siria

skynews-syria-ghouta-world_4236752

Regimul Assad, Rusia și Iranul trebuie să respecte armistițiul de 30 de zile și să-și asume răspunderea pentru atrocitățile comise în Siria, au afirmat deputații europeni joia trecută.

Parlamentul European condamnă cu fermitate toate atrocitățile, bombardarea civililor și încălcările   drepturilor omului și ale dreptului internațional comise în Siria în timpul conflictului de șapte ani. Acest război a dus la pierderea a 400.000 de vieți, alte mii de au fost rănite și milioane de persoane au fost strămutate, au afirmat deputații europeni.

Cea mai recentă mărturie a violenței exacerbate este ofensiva regimului sirian împotriva revoltei din Ghouta de Est. Deputații europeni cheamă toate părțile, în special regimul Assad, Rusia și Iranul, să pună în aplicare încetarea focului de 30 de zile stabilită de Consiliul de Securitate al ONU la 24 februarie și să permită ajutorul umanitar.

Parlamentul European subliniază faptul că regimul sirian și aliații săi, Rusia și Iran sunt responsabili, în virtutea dreptului internațional pentru crimele atroce pe care continuă să le comită în Siria și consecințele economice ale intervențiilor lor militare. Veto-urile repetate ale Rusiei din cadrul Consiliului de Securitate în problema siriană  și subminarea eforturilor de reînnoire a investigațiilor ONU privind atacurile chimice din Siria sunt „rușinoase”, spun eurodeputații, adăugând că „obstrucția investigațiilor internaționale este mai degrabă un semn de vinovăție decât orice altceva”. Deputații europeni susțin, de asemenea, crearea unui tribunal sirian de crime de război, în așteptarea  sesizării  Curții Penale Internaționale.

Încercările regionale și internaționale repetate pentru încheierea   războiului au eșuat. Cu toate acestea, deputații europeni spun că  eforturile de găsire a unei soluții politice prin procesul de la Geneva condus de ONU trebuie reînnoite. Aceștia invită șeful politicii externe a UE, Mogherini, să intensifice rolul UE în negocierile de pace,   să sprijine în mod activ societatea civilă siriană și să aloce resurse semnificative reconstrucției Siriei. De asemenea, deputații europeni suțin cea de-a doua Conferință de la Bruxelles privind Siria, găzduită de UE, care va avea loc în perioada 24-25 aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *