romanii_cred_91134500
Eurobarometru: Românii sunt fericiți în Uniunea Europeană
9 martie 2018
parchetul-general-dupa-avizul-negativ-al-csm-in-cazul-kovesi-se-confirma-inexistenta-unui-temei-legal-pentru-revocare-273437
Anul 2017 a însemnat 1,75 milioane de dosare penale
10 martie 2018

Relațiile UE-Regatul Unit: rolul Parlamentului în negocierile Brexit

20160705PHT35349_original

Parlamentul European joacă un rol crucial în negocierile Brexit în curs de desfășurare.

În urma referendumului Brexit, Marea Britanie și UE au purtat discuții cu privire la retragerea țării din Uniune, precum și despre posibilul cadru pentru viitoarele relații, care ar include comerțul.

Prima fază a negocierilor s-a concentrat asupra acordului de retragere, însă în săptămânile următoare termenii de retragere vor fi discutați în paralel cu posibilele relații viitoare dintre UE și Marea Britanie. Deputații europeni vor discuta săptămâna următoare poziția Parlamentului cu privire la posibila relație viitoare dintre UE și Regatul Unit.

Deputații europeni joacă un rol-cheie în rezultatul acestor discuții, deoarece orice acord ar trebui să fie aprobat de Parlamentul European și de Consiliu.

Guy Verhofstadt a fost numit de deputați coordonator al Parlamentului. Pentru activitatea sa, Guy Verhofstadt face uz de de expertiza comisiilor parlamentare și este asistat de restul grupului de conducere Brexit al Parlamentului.

Deputații au adoptat rezoluții care stabilesc poziția Parlamentului pentru a influența rezultatul negocierilor Brexit. Aceștia se află, de asemenea, în relație cu principalii negociatori ai UE, precum și cu cei care vor fi afectați de Brexit.

 

Ce s-a întâmplat până acum în dosarul BREXIT

 

Majoritatea alegătorilor din Regatul Unit au votat în favoarea retragerii țării lor din UE la 23 iunie 2016. Guvernul a declanșat procesul oficial la 29 martie 2017, invocând articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care stabilește negocierile pentru un acord retragere care să definească relația viitoare a țării cu UE.

UE și Regatul Unit au doi ani în care să negocieze un acord de retragere, care să prevadă modul în care țara părăsește Uniunea, „ținând seama de cadrul viitoarelor sale relații cu Uniunea”.

Prevederile referitoare la cadrul viitoarelor relații va face parte dintr-un acord separat; negocierile pentru acest al doilea acord ar putea dura considerabil mai mult.

 

Ce acoperă acordul de retragere

 

Acordul de retragere acoperă chestiuni precum:

 • drepturile cetățenilor UE în Regatul Unit
 • drepturile cetățenilor Regatului Unit care trăiesc în UE
 • angajamentele financiare ale Regatului Unit luate ca stat membru
 • problemele legate de frontieră (în special de granița dintre Regatul Unit și Irlanda)
 • sediul agențiilor UE
 • angajamentele internaționale luate de Regatul Unit ca stat membru (de exemplu pentru Acordul de la Paris).

 

Ce va acoperi acordul privind cadrul viitor

 

Acordul privind cadrul viitor va descrie condițiile pentru cooperare în mai multe domenii, precum apărarea, combaterea terorismului, mediul, cercetarea, educația etc. O secțiune cheie este baza comerțului în viitor. Ar putea acoperi tarifele posibile, standardele produselor, rezolvarea disputelor.

 

Cum funcționează negocierile

Șefii de stat și de guvern ai UE din cadrul Consiliului European au emis orientări care să servească drept bază pentru negocieri. Fostul comisar Michel Barnier conduce negocierile în numele UE, dar Consiliul poate  în orice moment să clarifice sau să actualizeze liniile directoare.  UE a declarat că dorește să înregistreze progrese semnificative în privința a trei chestiuni specifice înainte de a începe discuțiile privind relația viitoare: drepturile cetățenilor, Irlanda de Nord și soluționarea financiară.

 

Ce se întâmplă dacă nu se ajunge la un acord

 

Dacă nu se ajunge la un acord și dacă nu există un acord cu privire la extinderea datei limită, Regatul Unit părăsește automat UE după perioada de doi ani, în martie 2019. Dacă nu se ajunge la un acord privind relațiile comerciale, acestea se vor desfășura conform regulilor OMC.
Țările UE au convenit la 15 decembrie 2017 că s-au înregistrat progrese suficiente pentru a trece la a doua rundă de negocieri. Aceasta înseamnă că, pe lângă acordul de retragere, pot începe discuțiile privind relațiile viitoare și perioada de tranziție.

 

Rolul Parlamentului

 

Deputații joacă un rol esențial în rezultatul acestor discuții, întrucât orice acord ar trebui să fie aprobat de Parlamentul European și de Consiliu. .

Negocierile dintre UE și Marea Britanie s-au concretizat pe 8 decembrie 2017 cu un raport comun privind progresele înregistrate. Pe 13 decembrie, deputații europeni au adoptat o rezoluție care salută raportul, subliniind însă cinci aspecte care trebuie rezolvate înainte ca Parlamentul să-și dea acordul final:

 • extinderea acoperirii drepturilor cetățenești la viitori parteneri
 • o procedură administrativă ușoară sub forma unei declarații trebuie să fie disponibilă pentru cetățenii UE și britanici care aplică pentru „statut de rezidență permanentă”
 • deciziile Curții Europene de Justiție privind drepturile cetățenilor trebuie să fie obligatorii, iar rolul mediatorului creat pentru a rezolva plângerile cetățenilor trebuie definit
 • trebuie să fie garantat dreptul la libertatea de circulație pentru cetățenii britanici aflați acum în UE27
 • trebuie să fie implementate angajamentele Marii Britanii privind Irlanda de Nord.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *