36281495_2130668117218193_6667668819864977408_n
Prințul Charles, fermecat de mierea din Valcău și de pălinca de Bădăcin
28 iunie 2018
agricultura-eco-e1520432473415
Daniel Buda, europarlamentar PPE/PNL: ”România, declin major în ceea ce privește suprafețele certificate ecologic!”
29 iunie 2018

Replică acidă a inițiatorului BRUA pentru reprezentantul transportatorului maghiar de gaze: ”România decide singură cum își dezvoltă industria pe orizontală!”

download (1)

 

Reprezentantul transportatorului maghiar de gaze, FGSZ, Kristof Terhes, aflat într-o vizită la București, a sugerat public că Ungaria face o mare favoare României cedând un miliard de dolari pentru investiția în domeniul energetic.

Potrivit mass-mediei centrale, Kristof Terhes ar fi declarat:  „Nu aveţi petrochimie, nu puteţi folosi gazele naturale ca materie primă. Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare? […]V-am făcut o mare favoare. V-am dat un miliard de dolari americani”.

În replică, unul dintre inițiatorii BRUA, deputatul liberal Lucian Bode, a comentat pe marginea considerentelor emise de reprezentantul ungar.

”Sunt profund surprins și dezgustat de recentele declarații susținute la București de către reprezentantul transportatorului maghiar de gaze, FGSZ, domnul Kristof Terhes (…). Reacția domniei sale și tonul ironic la adresa României sunt nepermise și nu trebuie să rămână nesancționate, fiind profund contrare spiritului de cooperare și parteneriat asumat de participanții la proiectul BRUA. Cunoaștem substraturile răzgândirii și ezitărilor părții maghiare și în mod cert acestea nu sunt de bun augur pentru BRUA, dar nicidecum nu e vorba de „o mare favoare” făcută României, să fim bine înțeleși! Poziția noastră este fără echivoc, România decide singură cum își dezvoltă industria pe orizontală! Încă o dată, reiterez faptul că mesajul transmis de domnia sa este o jignire la adresa României și dovedește mai degrabă iritarea față de poziția României și interesele sale legitime în proiectele de exploatare a gazelor din Marea Neagră, decât cunoașterea aprofundată a realităților din teren”, spune deputatul Lucian Bode.

Vicepreședintele PNL solicită de asemenea în mod public intervenția Comisiei Europene cu privire la declarațiile belicoase ale unui oficial al FGSZ, în condițiile în care BRUA a fost conceput ca un proiect european, un proiect pentru securitatea energetică a Uniunii Europene.

Lucian Bode taxează și lipsa de reacție a autorităților naționale în acest derapaj al părții  ungare.

”Totodată, tăcerea autorităților române este suspectă în acest caz, fiind binecunoscută deja incapacitatea totală de reacție a Ministrului Economiei, Dănuț Andrușcă, în subordinea căruia se află și Transgaz”, punctează vicepreședintele PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *