20180718PHT08222_original
Terorismul în UE: atacuri, decese, arestări
26 iulie 2018
testare-infrarosu-pentru-eficienta-energetica
Din 2021: Toate clădirile noi din UE ar trebui să utilizeze puțină energie sau deloc
26 iulie 2018

S-au stabilit cele trei filme finaliste pentru Premiul LUX!

20180713PHT07910_original

Cele trei filme care au rămas în competiție pentru premiul pentru cinematografie al Parlamentului European sunt:

  • Druga strana svega (Cealaltă parte a tuturor lucrurilor), de Mila Turajlić (Serbia, Franța, Qatar)
  • Kona fer í stríð (O femeie merge la război), de Benedikt Erlingsson (Islanda, Franța, Ucraina)
  • Styx, de Wolfgang Fischer (Germania, Austria).

Filmul Druga strana svega (Cealaltă parte a tuturor lucrurilor), de Mila Turajlić, este un documentar care  prezintă istoria unei întregi țări și societăți în lupta sa împotriva naționalismului și pentru democrație. Cronica unei familii din Serbia se transformă într-un portret înflăcărat al unui activist în vremuri tulburi, punând sub semnul întrebării responsabilitatea fiecărei generații de a lupta pentru viitor.

Kona fer í stríð (O femeie merge la război), de Benedikt Erlingsson, este o poveste plină de bucurie, inventivă, energică și feministă a unei femei care este profesoară de muzică și trăiește o viață dublă ca activistă pasionată pentru mediu. În timp ce începe să-și planifice cea mai îndrăzneață aventură, ea constată că cererea ei de a adopta un copil a fost în cele din urmă acceptată și că o fetiță o așteaptă în Ucraina.

Styx, de Wolfgang Fischer, pare la început să fie un documentar, dar este, de fapt, o alegorie a lumii noastre polarizate și a ambivalenței față de criza refugiaților. Protagonista navighează spre vacanța sa de vis, o călătorie solo cu yachtul în Atlantic, dar după o furtună se regăsește lângă un vas părăsit, plin cu oameni care au nevoie disperată de ajutor. Garda de coastă îi trimite prin radio instrucțiuni să nu se implice, pentru că nu este echipată să ajute, dar acest lucru se ciocnește de sentimentul ei de responsabilitate socială. Va continua să navigheze în timp ce alții se îneacă?

Filmele europene în cinematografele europene

Filmele vor fi difuzate în câteva cinematografe din Europa în următoarele două săptămâni, dar cea mai bună șansă de a le vedea este în timpul Zilelor Filmului LUX în această toamnă. Mulțumită sprijinului acordat de Parlamentul European, cele trei filme vor fi subtitrate în cele 24 de limbi oficiale ale UE și vor fi prezentate în multe orașe din Europa și la mai multe festivaluri.

Filmul câștigător va fi ales de către deputații europeni și va fi anunțat pe 14 noiembrie în timpul sesiunii plenare de la Strasbourg, în prezența regizorilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *