cristian_danilet_scoala_altfel_4_0
Judecătorul Cristi Danileț explică decizia președintelui de revocare a șefei DNA
9 iulie 2018
kovesi-spinu.gaijqvw06r-1000x600
Laura Codruța Kovesi se întoarce la Sibiu ca procuror DIICOT
11 iulie 2018

Schimbul de date: Consolidarea cooperării Europol cu țările terțe

thumb

 

Deputații europeni subliniază nevoia de protecție a datelor cu caracter personal înainte de începerea discuțiilor cu opt țări care nu sunt membre UE pentru a consolida cooperarea cu Europol.

Scopul consolidării cooperării este de a preveni și de a combate terorismul și criminalitatea organizată și de a aborda mai bine provocările legate de migrație, cum ar fi facilitarea migrației ilegale și a traficului de ființe umane.

Deputații europeni și-au exprimat dorința de a sprijini negocierile viitoare cu Iordania, Turcia, Israel, Tunisia, Maroc, Liban, Egipt și Algeria privind schimbul de informații cu Europol.

 

Evaluarea impactului

 

Este necesară o evaluare detaliată a impactului pentru a evalua riscurile prezentate de transferurile de date cu caracter personal, spun deputații europeni. Garanțiile clare sunt necesare nu numai pentru a proteja datele, ci și pentru a garanta respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, având în vedere diferitele cadre juridice, caracteristicile sociale și culturale ale celor opt țări în raport cu UE.

 

Asigurarea unei protecții echivalente

 

În cazul în care acordurile nu oferă un nivel de protecție echivalent cu cel prevăzut de legislația UE, atunci acestea nu pot fi încheiate, spun rezoluțiile adoptate de eurodeputați.

Președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportorul Claude Moraes (S & D, Regatul Unit) a declarat: „Acum trimitem un important semnal politic atât Consiliului, cât și Comisiei, dar și țărilor în cauză, asupra limitelor și principiilor directoare ale viitoarelor negocieri. Am stabilit o serie de linii roșii, inclusiv despre prelucrarea ulterioară, perioadele de păstrare a datelor, principiul specificității și interzicerea schimbului de date în cazul în care există riscul unui tratament crud sau inuman. Nu poate exista nicio diminuare a nivelului de protecție prevăzut de legislația UE, fie direct, fie indirect, și solicităm respectarea standardelor europene de protecție a datelor, drepturile omului și responsabilitatea  prelucrării acestora”.

Consiliul a dat deja Comisiei Europene undă verde pentru a începe negocierile în numele UE. Parlamentul va trebui să-și dea acordul asupra acordurilor după ce au fost negociate, dar înainte ca acestea să poată fi încheiate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *