ice
Gheață cu surprize: tone de gheață alimentară infestată cu bacterii
15 mai 2018
daniel-buda-in-parlamentul-european-1-660x330
Victorie pentru Daniel Buda: Comisia pentru Agricultură recunoaște dublul standard aplicat la produsele de pe piața UE!
16 mai 2018

Semnal brutal dat de Bruxelles: vicepremierul României, refuzat de oficialii europeni

646x404

 

Vicepremierul României, Viorel Ștefan, începe mâine o vizită la Bruxelles, însă niciunul dintre comisarii europeni importanți nu vor să se întâlnească official cu el, potrivit Business Review.

 

Surse guvernamentale citate de Business Review arată că atât vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis (responsabil pentru dialog social, stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital),precum  și Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice și financiare, fiscalitate și vamă, au refuzat să se întâlnească cu vicepremierul României.

Viorel Ștefan, fost ministru al Finanțelor în 2017 și actualul vicepremier în guvern, va efectua o vizită la Bruxelles săptămâna aceasta și a încercat să organizeze întâlniri oficiale pe 18 mai cu comisarii majori din UE însărcinați cu afacerile fiscale și economice ale Uniunii, fiind refuzat. Singurul comisar european care a acceptat să-l întâlnească pe Viorel Ștefan este Corina Cretu (PSD), reprezentând România în Comisia Europeană, responsabilă de politica regională.

Potrivit aceleiași publicații, Guvernul României are în prezent unele dezacorduri cu brațul executiv al UE în ceea ce privește politica fiscală, precum și cu privire la modificările controversate ale legilor privind justiția.

Conform „Prognozei economice de primăvară 2018”, Comisia Europeană estimează o încetinire a economiei românești în acest an și o creștere a deficitelor publice peste limita de 3% din PIB.

„În 2018, se preconizează că deficitul public general va crește la 3,4% din PIB. (…) Se preconizează că deficitul va atinge 3,8% din PIB în 2019, determinat de creșterea transferurilor sociale și a cheltuielilor publice”, estimează Comisia Europeană.

În ianuarie, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că România a făcut progrese semnificative în domeniul statului de drept și că este într-o etapă „acceptabilă” în prezent, dar că Comisia nu va accepta un regres în acest domeniu în România, deoarece trebuie să fie un proces ireversibil.

Juncker a avertizat că, dacă noile legi ale justiției votate de parlament vor rămâne în aceeași formă, atunci discuțiile legate de eliminarea MCV și de aderarea la Schengen vor fi puse într-o altă lumină.

Săptămâna trecută, România a fost printre cele trei țări care au blocat o declarație a UE prin care mutarea ambasadei SUA în Ierusalim era catalogată ca o mișcare lipsită de înțelepciune.

Efectele acestor disersiuni între guvernul de la București și executivul european se văd acum, când reprezentantul României este izolat și respins de către oficialii de la Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *