minor-arestat-preventiv-ploiesti-talharie-copil
Aproape 4.000 de minori au fost trimiși în judecată anul trecut
10 martie 2018
egalitate_gen_raport_2018
România, cea mai mică diferență salarială între femei și bărbați din UE
12 martie 2018

Agresorul de acasă: aproape 1.500 de trimiși în judecată pentru omor, viol și violențe în familie

images_cms-image-000024621

Violenţa în familie este un capitol negru al societății românești, reflectată în ultimă instanță de numărul de victime înregistrate de autorități.

 

Potrivit Parchetului General, în anul 2017 s-au înregistrat 1.491 inculpaţi trimişi în judecată, adică 2,5% din totalul celor trimişi în judecată. Numărul mare de cazuri determină Parchetul General să tragă un semnal de alarmă.

 ”Atrage atenţia numărul mare de infracţiuni grave comise între membrii familiei (omor, viol, loviri sau alte violenţe şi vătămare corporală), ceea ce impune cu necesitate acţiuni de prevenire din partea autorităţilor şi a organizaţiilor neguvernamentale”, spune Parchetul General.

Un număr mare înregistrat de procurori se referă la soți victime. Astfel, s-au înregistrat 302 victime ale infracţiunilor contra persoanei, din care  43 sunt victime ale omorului, din care  22  victime ale omorului faptă consumată . Alte  213 de personae au fost victime ale lovirilor sau altor violenţe  din care 3  victime ale vătămării corporale şi vătămării corporale din culpa,  4  victime ale lovirilor sau vătămărilor cauzatoare de moarte.

 

Părinţi victime: un număr de 136 de mame și tați  au fost victime ale infracţiunilor contra persoanei, din care 27  au decedat.  –De asemenea, 72 de părinți au fost victime ale lovirilor sau altor violenţe,  7  victime ale vătămării corporale şi vătămării corporale din culpă și 5  victime ale lovirilor sau vătămărilor cauzatoare de moarte.

Din nefericire nu lipsesc  din statistica Parchetului General copiii ca victime ale părinţilor. Avem astfel:

– 223 – victime ale infracţiunilor contra persoanei, din care 162 minori

– 39  victime ale omorului, din care 17 minori

– 23  victime ale omorului faptă consumată, din care 11 minori

– 55  victime ale lovirilor sau altor violențe, din care 30 minori

– 2  victime ale vătămării corporale și vătămării corporale din culpă, din care 1 minor

– 18  victime ale infracțiunilor de rele tratamente aplicate minorilor

– 44  victime ale violului, din care 37 minori

– 622

victime ale abandonului de familie, din care 557 minori

– 9  victime ale nerespectării măsurilor privind încredințarea minorilor.

 

La capitolul de agresivitate în familie nu lipsesc violențele între frați. Cifrele pe anul trecut arată că au fost 132  victime ale infracţiunilor contra persoanei, din care 18 minori, iar 29 au decedat. De asemenea,- 68 de personae au fost   victime ale lovirilor sau altor violenţe, 3 persoane au fost victime ale vătămării corporale şi vătămării corporale din culpa, o persoană a fost victimă a lovirilor sau vătămărilor cauzatoare de moarte  și14 persoane au fost  victime ale violului, din care 12 minori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *