44d79d4ee0944de38a7905f7179caa18
Vacanță: Ai un câine, o pisică sau un dihor preferat? Îi poți lua cu tine oriunde în Europa!
6 august 2018
38770578_215337715803705_7072826687058083840_n (1)
Unificarea dreptei începe în județul natal al lui Maniu și Coposu. Semnalul a fost dat de liderii județeni ai PNL, USR și PMP
9 august 2018

”Soluții” românești  de infestare a apei freatice cu Pestă Porcină. Autoritățile, acuzate  că amorsează o bombă biologică”

Porci-ingropati-cu-pesta-porcina-africana

Proasta gestionare a epidemiei de pestă porcină africană (PPA) de către autoritățile române duce la un adevărat genocid în rândul populației de porci din țară.

Dacă la primele cazuri semnalate de PPA șeful ANSVSA a anulat controalele pe care medicii veterinari trebuia să le facă, din cauză că vroia  economii la buget, lucrurile stau mult mai grav acum, când epidemia s-a extins.

În loc să incidereze porcii contaminați cu PPA, așa cum se practică în astfel de epidemii, autoritățile române riscă să declanșeze o adevărată bombă biologică, îngropându-i. Acuzația este făcută de către europarlamentarul PNL/PPE Daniel Buda,  membru în Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European.  Iată ce spune reprezentantul României în Parlamentul European:

”Autoritățile române aleg să amorseze o bombă biologică prin îngroparea neadecvată a suinelor infestate cu Pestă Porcină Africană!

Pesta Porcină Africană continuă să lovească puternic fermierii români, aflați în pragul disperării. O problemă stringentă ce se ridică este generată de incapacitatea autorităților de a respecta procedura de îngropare a suinelor sacrificate. Publicația Agrointeligența a atras atenția asupra pericolului iminent ce derivă din îngroparea necorespunzătoare a porcilor infestați.

Cu toate că incinerarea este cea mai sigură metodă de oprire a virusului, de cele mai multe ori, autoritățile preferă să opteze pentru îngroparea suinelor sacrificate. Procedura de îngropare implică o serie de reguli ce trebuie respectate riguros. Astfel, groapa trebuie să aibă cel puțin patru metri adâncime și aceasta trebuie săpată unde pânza freatică se află la peste 8 metri adâncime. Având în vedere că în multe comunități pânza freatică se află la numai 3-5 metri adâncime, devine dificil de îndeplinit condițiile de siguranță.

În ciuda acestor amenințări reale, autoritățile au decis îngroparea a zeci de mii de porci infestați, amorsând astfel o bombă biologică. În ritmul acesta, riscăm ca în următoarele săptămâni, toate regiunile să fie sub cod roșu de Pestă Porcină Africană” –  Daniel Buda, europarlamentar PNL/PPE.

 

Pesta porcină avansează mai lent în nord și agresiv în sud-est

 

De la data confirmării prezenței Pestei Porcine Africane (PPA) în țara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare, se constată că în zona de N-V a României boala evoluează lent, chiar staţionar, confirmându-se în 14 localităţi din judeţele Satu-Mare, Sălaj şi Bihor. Au fost afectaţi 13 porci mistreți și au fost uciși 175 de porci domestici.

Potrivit ANSVSA, în zona de S-E a României, evoluţia bolii este agresivă. Boala a fost confirmată în 84 de localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomița şi Galați. Au fost uciși 11.772 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 3 ferme comerciale, până în data de 2 august 2018, au fost uciși 49.647 de porci. Acțiunea de ucidere în două ferme comerciale a fost finalizată şi s-a efectuat prima dezinfecţie, iar în cea de-a treia s-a început uciderea porcilor. Au fost afectaţi 20 de porci mistreți.

Detaliat, situația evoluției focarelor de PPA se prezintă astfel:

Regiunea de N-V a României:

–  Județul Satu Mare – 6 focare în gospodăriile populației și 9 cazuri la porci mistreți,

–  Județul Bihor – 21 de focare în gospodăriile populației și un caz la mistreț,

–  Judeţul Sălaj – 2 cazuri la mistreţi.

Regiunea de S-E a României:

–  Județul Tulcea – 471 de focare, din care 467 focare în gospodăriile populației, un focar în exploataţie comercială de tip A, 3 focare în exploatații comerciale industriale și 17 cazuri la porci mistreți,

–  Județul Brăila – 14 focare în gopodăriile populației,

–  Județul Constanța – 16 focare în gospodăriile populației,

–  Judeţul Ialomiţa – 16 focare în gospodăriile populației,

–  Judeţul Galaţi – un focar într-o gospodărie.

Prin focar de PPA se înțelege evoluția bolii într-o exploatație care numără unul sau mai mulți porci, la care s-a confirmat infecția cu virusul pestei porcine africane.

Potrivit ANSVSA, evoluția bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe. Acțiunile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a împiedica răspândirea bolii.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

”Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. La nivel național până la data de 02.08.2018 au fost plătite 56 dosare de despăgubire în valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare în suma totală de 2.065.162 de lei urmează să fie date în plată. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și social”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *