30712830_725234677600832_6431602985555491305_n
Europarlamentarul Daniel Buda: ”Pentru fiecare copil soluția finală trebuie să fie reintegrarea în familia naturală sau adopția!”
24 aprilie 2018
foto-societate-civila-
UE trebuie să sprijine organizațiile societății civile care promovează valorile europene
24 aprilie 2018

Spălarea banilor: deputații europeni vor deconspirarea adevăraților proprietari de companii

Money-Laundering-Feature-Image

 

Pentru a afla adevărații deținători ai companiilor, orice cetățean va putea accesa în viitor date despre proprietarii efectivi ai firmelor care operează în UE.

Deputații europeni au susținut joia trecută – cu 574 de voturi pentru, 13 voturi și 60 de abțineri – un acord din decembrie încheiat cu Consiliul European, care a propus, de asemenea, o reglementare mai strictă pentru monedele virtuale, cum ar fi Bitcoin, pentru a preveni utilizarea acestora pentru spălarea banilor și finanțarea terorismului.

Acordul reprezintă cea de-a cincea și ultima actualizare a directivei UE privind combaterea spălării banilor și este parțial un răspuns la atacurile teroriste din 2015 și 2016 de la Paris și Bruxelles, precum și la scandalul scurgerilor ale documentelor din Panama.

 

Acces public la informațiile despre proprietarii reali ai firmelor

 

Reformele care oferă cetățenilor dreptul de a avea acces la informații despre proprietarii efectivi ai întreprinderilor care operează în UE ar putea ajuta la stoparea utilizării corupte a companiilor de curierat, create pentru spălarea banilor, ascunderea averii și evitarea plății impozitelor – o practică care a trezit o atenție deosebită după scandalul scurgerilor de documente din Panama.

O măsură suplimentară ar deschide, de asemenea, date privind beneficiarii efectivi de trusturi și aranjamente similare celor care pot demonstra un „interes legitim”. Acest lucru ar face disponibile informații despre trusturile jurnaliștilor de investigație și organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri). Statele membre își vor păstra, de asemenea, dreptul de a oferi un acces mai larg la informații, în conformitate cu legislația lor națională.

 

Verificarea utilizatorilor de monede virtuale

 

De asemenea, noile măsuri abordează riscurile legate de cardurile preplătite și monedele virtuale. În încercarea de a pune capăt anonimatului asociat cu monedele virtuale, platformele de schimb valutar virtual, și furnizorii de portofolii de custodie vor trebui, ca și băncile, să aplice controale de ”due diligence” pentru clienți, inclusiv obligativitatea  verificării clienților.

 

Credit limitat pentru cartelele preplătite

 

Alte măsuri convenite ca parte a actualizării legislative include o reducere a pragului pentru identificarea deținătorilor de cartele preplătite de la 250 până la 150 de euro în prezent; criterii mai stricte pentru a evalua dacă țările din afara UE prezintă un risc sporit de spălare a banilor și de supraveghere mai atentă a tranzacțiilor care implică cetățeni din țări riscante (inclusiv posibilitatea sancțiunilor); protecția avertizorilor care raportează spălarea banilor (inclusiv dreptul la anonimat); o extindere a directivei pentru a acoperi toate formele de servicii de consultanță fiscală, agenți de închiriere, dealeri de artă, precum și furnizori de portofel electronic și furnizori de servicii virtuale de schimb valutar.

Krišjānis KARIŅŠ (PPE, LV), co-raportor, a declarat: „Comportamentul penal nu s-a schimbat. Criminalii folosesc anonimatul pentru a-și spăla veniturile ilicite sau pentru a finanța terorismul. Această legislație contribuie la abordarea amenințărilor la adresa cetățenilor și a sectorului financiar, permițând un acces sporit la informațiile despre oamenii din spatele firmelor și prin înăsprirea normelor care reglementează monedele virtuale și cardurile anonime preplătite”.

Judecătorul Sargentini (Verts / ALE, NL), co-raportor, a declarat: „Anual, pierdem miliarde de euro prin spălarea banilor, finanțarea terorismului, evaziunea fiscală   – bani  care ar trebui să  finanțeze spitalele, școlile și infrastructura. Prin această nouă legislație introducem măsuri mai stricte, lărgind obligația entităților financiare de a efectua ”due diligence” pentru clienți. Acest lucru va deconspira pe cei care se ascund în spatele companiilor   și păstrează sistemele noastre financiare curate. Aceste reguli vor avea un beneficiu enorm pentru țările în curs de dezvoltare și lupta împotriva ieșirilor ilegale de bani, care este cu disperare necesară pentru investiții în propriile societăți”.

Directiva actualizată va intra în vigoare la trei zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Statele membre vor avea apoi 18 luni pentru a transpune noile norme în legislația națională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *