jan-kuciak-priatelka-vrazda-clanokW
Asasinarea jurnalistului Ján Kuciak: Parlamentul European solicită investigații aprofundate
12 martie 2018
dragnea
Daniel Buda, atac la Liviu Dragnea
12 martie 2018

Sprijin de 15.000 de euro pentru fermierii afectați de animalele sălbatice

lupi

Comisia Europeană oferă sprijin fermierilor prin măsuri ce vizează atenuarea riscului de producere de daune asupra unităților zootehnice de către animalele sălbatice, potrivit europarlamentarului Daniel Buda (PNL/PPE).

”Cu puţin timp în urmă, am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, pe marginea pericolului din exploatații reprezentat de animalele sălbatice. Fermierii români sunt dependenți de mediu, rezistă foarte greu pe piață, nu reușesc mereu să își recupereze investițiile și prea puțini dintre ei reușesc să performeze până la stadiul de a crește treptat fermele. Pe lângă toate aceste probleme, fermierii se confruntă cu invazii ale animalelor sălbatice în exploatațiile lor. În acest an au fost înregistrate decese din cauza atacurilor urșilor în stâne, cât și pierderi materiale din cauza animalelor sălbatice care au pătruns pe suprafețele cultivate. Din luna iulie și până în prezent, numai pe raza localității Comarnic din județul Prahova, au avut loc 19 atacuri ale urșilor care s-au soldat cu omorârea a peste 50 de animale și vătămarea unei persoane.
Este necesar să venim în ajutorul fermierilor, mai ales prin a le proteja viața în fața acestor animale, iar mai apoi munca și rodul muncii lor. Astfel de atacuri au fost semnalate atât pe plantațiile de pomi fructiferi, cât și în câmp. Menționez faptul că astfel de situații nu sunt izolate, ci se întâlnesc și în alte țări din Uniunea Europeană.
Am solicitat Comisiei să îmi comunice care sunt instrumentele puse la îndemâna fermierilor din România și din întreaga Uniune Europeană pentru a face față unor astfel de situații”, spune europarlamentarul liberal.
În răspunsul primit din partea Comisarului European pentru Agricultură, Phil Hogan, acesta spune că există o serie de politici ale UE care oferă instrumente pentru a găsi soluții în ceea ce privește coexistența animalelor sălbatice protejate cu cele crescute în unitățile zootehnice.
“Coexistența animalelor sălbatice protejate, inclusiv a speciilor carnivore mari, cu cele crescute în unitățile zootehnice este o provocare semnificativă, iar Comisia este conștientă de acest lucru. Există o serie de politici ale UE care oferă instrumente pentru a găsi soluții în acest sens.
Cadrul legal pentru programele de dezvoltare rurală, finanțate prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), prevede posibilitatea de a le oferi sprijin fermierilor pentru măsuri de prevenire care vizează atenuarea riscului de producere de daune asupra unităților zootehnice de către animalele sălbatice. De exemplu, aceste măsuri includ instalarea unor garduri electrice și formarea ciobanilor cu privire la cele mai bune practici în teritoriile populate de animale sălbatice. 
De asemenea, statele membre pot folosi dispoziții specifice privind ajutorul de stat pentru a compensa fermierii pentru daunele cauzate de animalele sălbatice protejate. Ca alternativă, fermierii pot primi un sprijin financiar de cel mult 15 000 EUR pe durata a trei exerciții bugetare, sprijin care poate acoperi daunele cauzate de animalele sălbatice, cu condiția ca aceste plăți să fie în conformitate cu regulile de minimis în domeniul agriculturii“, spune comisarul pentru Agricultură, Phil Hogan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *