somn african
Cum se fură fondurile europene: Fraudă de 5 milioane de lei printr-o firmă piscicolă din Târgu Mureș
11 septembrie 2018
press_freedom-586x319-e1423727419726-586x319
Uniunea Europeană își intensifică sprijinul acordat pentru libertatea presei și tinerii jurnaliști în Balcanii de Vest
18 septembrie 2018

Standardul dublu de calitate pentru produsele alimentare: eurodeputații propun soluții

meyeluri

Produsele vândute sub aceeași marcă și cu același ambalaj trebuie să fie identice în întreaga UE, au spus eurodeputații într-un raport privind standardul dublu de calitate a produselor.

Raportul adoptat pe 13 septembrie spune că informațiile exacte și ușor de înțeles sunt esențiale pentru consumatori.

Raportul din proprie inițiativă al deputatei Olga Sehnalová (S&D, Republica Cehă) propune măsuri împotriva practicilor comerciale neloiale de vânzare a unor produse de calitate inferioară în unele țări UE.

„În cazul ajustării unui produs din orice motiv, consumatorul are dreptul de a fi informat în mod transparent și clar”, a spus Olga Sehnalová.

Raportul invită organizațiile de consumatori să joace un rol activ în dezbaterea publică și în informarea consumatorilor și subliniază rolul industriei în îmbunătățirea transparenței.

Deputații europeni au salutat alocarea a 2 milioane de euro Centrului Comun de Cercetare pentru a dezvolta o metodologie europeană mai robustă și o abordare armonizată a testelor.

De asemenea, solicită Comisiei să adauge această practică în „lista neagră” a practicilor interzise prin directiva privind practicile comerciale neloiale și să ofere un cadru juridic care să permită consumatorilor să solicite compensați de la producători.

Studiile au arătat că alimentele și alte produse comercializate în unele țări din Europa Centrală și de Est, deși sunt sigure, au o calitate mai slabă decât aceleași produse cu același ambalaj din Europa de Vest. Acest lucru variază de la o cantitate mai mică de carne în produsele din carne până la mai puțină cacao în ciocolată, lipsa portocalelor în sucul de portocale și înlocuirea zahărului cu sirop sau îndulcitori artificiali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *