bode conferinta
Lucian Bode, președintele Comisiei pentru Transporturi: Comisarul Creţu a transmis o scrisoare fatală Guvernului
14 mai 2018
sova
Europarlamentarul Daniel Buda: ”Să existe bani puși la dispoziția țării tale de către Comisia Europeană, iar tu să îi ignori cu bună știință, reprezintă un act de trădare națională!”
14 mai 2018

Statele Unite și-au inaugurat ambasada de la Ierusalim cu 52 de palestinieni uciși

gaza

 

Cel puțin 52 de palestinieni au fost uciși și 2.400  răniți de trupele israeliene, în cea mai gravă zi de violență de la războiul din Gaza din 2014, relatează BBC.

Palestinienii protestează de câteva săptămâni, dar numărul morților a crescut în ziua în care SUA și-a deschis ambasada în Ierusalim.

Palestinienii văd acest lucru ca pe o susținere clară a SUA pentru guvernarea israeliană asupra întregului oraș. În schimb, președintele american Donald Trump a salutat mișcarea într-un mesaj video.

Trump a spus la ceremonia de deschidere: „Israelul este o națiune suverană cu dreptul de a-și determina propria capitală, dar de mulți ani nu am reușit să recunoaștem ceea ce este evident”.

Statele Unite, a adăugat el, au rămas „angajate să faciliteze un acord de pace de durată”.

 

Între timp, la granița cu Fâșia Gaza…

 

Au avut loc șase săptămâni de proteste la granița  cu Gaza, numită „Marele marș al întoarcerii” și condusă de Hamas, conducătorii islamici din Gaza.

Hamas a spus întotdeauna că va intensifica protestele înainte de marți, când palestinienii își țin comemorarea anuală a ceea ce ei numesc Nakba sau Catastrofa. Sute de mii de palestinieniși- au părăsit casele sau au fost strămutați după fondarea statului israelian în 14 mai 1948.

Luni, armata israeliană a spus că 40.000 de palestinieni au luat parte la „revolte violente” în 13 locații de-a lungul gardului de securitate din Fâșia Gaza.

Palestinienii au aruncat cu pietre și dispozitive incendiare, în timp ce militarii israelieni au folosit lunetiști, în timp ce cauciucuri aprinse au îngreunat vizibilitatea cu fum negru.

Ministerul Sănătății, condus de Hamas, a declarat că  au fost și copii printre cei uciși.

Armata israeliană a declarat că a ucis trei oameni care încearcau să planteze explozivi lângă gardul de securitate din Rafah. Avioanele și tancurile au vizat, de asemenea, pozițiile militare aparținând Hamasului din nordul Fâșiei Gaza.

Israelul a mai declarat că protestele au vizat depășirea frontierei și atacarea comunităților israeliene din apropiere.

Au avut loc și ciocniri violente între poliția israeliană și protestatarii care au ridicat stegulețe palestiniene în afara noii ambasade. Mai mulți protestatari au fost reținuți.

 

Țările occidentale au îndemnat la calm

 

O serie de națiuni occidentale, inclusiv Marea Britanie, au îndemnat la calm, relatează BBC.

Șeful politicii externe a UE, Federica Mogherini, a declarat: „Ne așteptăm ca toți să acționeze cu grijă pentru a evita alte pierderi de vieți omenești”

Germania a spus că Israelul a avut dreptul să se apere, dar ar trebui să facă acest lucru în mod proportional cu acțiunile de protest.

Una dintre cele mai puternice afirmații a venit din partea Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad al-Hussein, care a condamnat „uciderea șocantă a zeci de oameni, rănirea  de sute de oameni de către focurile trase de  israelieni”.

 

Deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim

 

O mică ambasadă interimară   începe să funcționeze de astăzi  în clădirea consulară care există deja în Ierusalim. O locație mai mare va fi găsită mai târziu când restul ambasadei se mută din Tel Aviv.

Ceremonia de deschidere a fost stabilită  pentru a coincide cu cea de-a 70-a aniversare a Israelului.

Fiica președintelui Trump, Ivanka, și soțul ei, Jared Kushner, care sunt ambii consilieri ai Casei Albe, s-au alăturat pentru ceremonie secretarului de stat al Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, și secretarului de stat adjunct, John Sullivan.

După ce Ivanka Trump a dezvăluit sigiliul ambasadei, Kushner a spus: „Când președintele Trump face o promisiune, el și-o ține… Am arătat lumii că SUA poate fi de încredere. Stăm cu prietenii și aliații noștri“. Kushner s-a referit, de asemenea, la retragerea anunțată de Trump din „acordul periculos, defectuos și unilateral al Iranului”, fiind aplaudat de către participanți, relatează BBC.

Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu, a spus: „Ce zi glorioasă. Amintiți-vă acest moment. Aceasta este istoria. Domnule   președinte Trump, recunoscând istoria, ați făcut istoria.  Noi toți suntem profund recunoscători”.

Un purtător de cuvânt al președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat luni: „Prin acest pas, administrația americană și-a anulat rolul în procesul de pace și a insultat lumea, poporul palestinian și națiunea arabă și islamică și a creat instabilitate”.

Liderul Ligii Arabe, Ahmed Abul Gheit, a declarat că este „rușinos să vadă țările care participă, alături de SUA și Israel, la sărbătorirea mutării ambasadei   în Ierusalimul ocupat, într-o încălcare clară și gravă a dreptului internațional”.

 

De ce mutarea ambasadei americane la Ierusalim inflamează Orientul Mijlociu?

 

Suveranitatea israeliană asupra Ierusalimului nu este recunoscută la nivel internațional și, în conformitate cu acordurile de pace dintre  Israel  și Palestina din 1993, statutul final al Ierusalimului trebuie să fie discutat în ultimele etape ale discuțiilor de pace.

Israelul a ocupat Ierusalimul de Est în timpul  războiului din Orientul Mijlociu din 1967. A anexat efectiv sectorul, deși acest lucru nu a fost recunoscut de nicio țară până la declarația lui Trump din decembrie 2017.

Din 1967, Israelul a construit o serie de așezări, în care locuiesc  aproximativ 200.000 de evrei, în Ierusalimul de Est. Acestea sunt considerate ilegale conform dreptului internațional, deși Israelul contestă acest lucru.

Mai multe  țări au avut cândva ambasadele în Ierusalim, dar multe s-au mutat după ce Israelul a adoptat o lege, în 1980, prin care își declara drept capitală orașul Ierusalim.

 

Netanyahu, câștigătorul evenimentelor de la Ierusalim

 

Potrivit lui Jeremy Bowen, editorul BBC din Orientul Mijlociu, mișcarea ambasadei este punctul culminant al uneia dintre cele mai bune săptămâni din viața politică a dlui Netanyahu.

Mai întâi, președintele Trump și-a ținut promisiunea de a ieși din Acordul cu Iranul privin armele nucleare. Acum a mutat ambasada.  În Ierusalim au apărut pancarte care-l laudă pe Trump. Clubul de fotbal Beitar, cunoscut pentru fanii care scandează ”moarte arabilor”, a inclus numele lui Trump în propriul nume. Mutarea ambasadei a fost respinsă de principalii aliați ai Israelului și ai Statelor Unite. Palestinienii protestează în număr de câteva mii  în Gaza. Situația din Cisiordania a devenit mai puțin importantă, chiar și situația din Ierusalimul de Est ocupat. Mișcarea ambasadei este bună pentru guvernul Netanyahu, bună pentru Trump și face ca majoritatea israelienilor să fie mulțumiți, dar nu există dovezi în sprijinul afirmației domnului Netanyahu că este bine pentru pace”, descrie situația politică din zonă jurnalistul Jeremy Bowen de la BBC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *