62 de oameni au fost uciși în 2017 în 33 de atacuri teroriste jihadiste în UE, în timp ce, în 2016, 135 de oameni au murit în 13 atacuri, conform Europol. În cei doi ani, doar 10 atacuri sunt considerate „reușite” de către guvernele naționale, deoarece acestea și-au îndeplinit obiectivul. În 2017, 23 de atacuri au eșuat sau au fost dejucate, prin comparație cu 3 în 2016.
În 2015, numărul de decese cauzate în acest tip de atacuri a ajuns la 150, față de 4 în 2014.
Manuel Navarrete, președintele Centrului european de combatere a terorismului din cadrul Europol a spus că „atacurile sunt mai puțin complexe, sunt mai multe, dar fac, din fericire, mai puține victime”.
Situația în 2017
Au murit 62 de persoane: 35 în Regatul Unit, 16 în Spania, 5 în Suedia, 3 în Franța, 2 în Finlanda și una în Germania. 819 persoane au fost rănite.
705 persoane au fost arestate în 18 state membre (dintre care 373 în Franța), fiind suspectate de implicare în activități teroriste jihadiste.
Cooperarea în UE aduce rezultate
„Comploturile sunt identificate mai devreme, deoarece instrumentele securității și poliției sunt folosite într-un mod mai precis”, a adăugat dumnealui.
Potențiale amenințări
Cele mai multe atacuri sunt acum comise de „teroriștii radicalizați în țara de reședință”, care nu au călătorit neapărat în zone de conflict precum Siria sau Irak, a spus domnul Navarrete.
„Există încă oameni care se întorc din zone de conflict precum Irak, dar cifrele au fost foarte scăzute în 2017”, a arătat dumnealui.
Teroriștii nu folosesc sistematic rutele de migrație
„Nu am remarcat o utilizare sistematică a acestor rute de către teroriști”, a spus domnul Navarrete.
Însă Europol a arătat că „unii teroriști” încearcă să utilizeze rutele de migrație pentru a intra în UE și de aceea și-a consolidat cooperarea cu țări precum Grecia și Italia, a adăugat dumnealui.