vulcanul-fuego-din-guatemala-a-erupt
Parlamentul European își exprimă sprijinul pentru victimele vulcanului Fuego din Guatemala
12 iunie 2018
atac_cibernatic_devastator_21735700
Avertisment: Un atac cibernetic reușit poate transforma o centrală nucleară într-o bomba nucleară
13 iunie 2018

Ucraina primește un sprijin financiar de un miliard de euro pentru a-și plăti datoriile

images

Un împrumut macrofinanciar de un miliard de euro pentru a ajuta Ucraina să acopere o parte din nevoile sale de finanțare externă în perioada 2018-2019 a fost aprobat miercuri de Parlamentul European.

Deputații europeni au aprobat propunerea Comisiei Europene de a oferi Kievului un alt pachet de asistență macrofinanciară (AMF), care este o resursă excepțională de urgență pentru țările vecine ale UE care se luptă să-și plătească facturile.

Totuși,  europarlamentarii au insistat ca Parlamentul, Consiliul și Comisia să emită o declarație comună privind condițiile de politică pe care Ucraina trebuie să le îndeplinească, din cauza preocupărilor privind ritmul reformelor și lupta împotriva corupției din țară.

Această declarație, anexată deciziei, subliniază că, sub o  condiție prealabilă pentru acordarea împrumutului, Ucraina trebuie să respecte mecanismele democratice eficiente – inclusiv un sistem parlamentar multipartit – statul de drept și drepturile omului. De asemenea, prin declarație se subliniază că utilizarea ajutorului UE trebuie să contribuie la reducerea sărăciei și la crearea de locuri de muncă în Ucraina.

Totodată, deputații europeni insistă ca împrumutul să fie condiționat de progresele înregistrate în combaterea corupției și, în special, de înființarea unui tribunal specializat pentru combaterea corupției, în conformitate cu recomandările Consiliului Europei de la Veneția. (Parlamentul Ucrainei a votat la 7 iunie să înființeze această instanță).

Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă trebuie să verifice dacă aceste condiții prealabile sunt îndeplinite pe tot parcursul procesului și să facă publice concluziile verificărilor. Dacă nu sunt îndeplinite, Comisia ar trebui să suspende sau să anuleze temporar plățile, spun eurodeputații.

Rezoluția a fost susținută de 527 de voturi pentru, 124 de voturi împotrivă și 29 de abțineri.

 

Jaroslaw Walesa (PPE, PL), raportor, a declarat: „Scopul acestui ajutor este de a face țara mai stabilă din punct de vedere economic și există condiții ferme care să ne asigure că banii vor servi acestui scop. De asemenea, țara trebuie să ia măsuri drastice pentru a combate corupția înainte ca fondurile să fie livrate. Salut cu mare satisfacție adoptarea legii privind Curtea Supremă Anti-corupție din Ucraina: înseamnă că ucrainenii își iau în serios angajamentul”.

După votul Parlamentului, Consiliul este așteptat să aprobe ajutorul financiar de un miliard de euro în 26 iunie.

Asistența macrofinanciară a UE este un instrument excepțional de urgență pentru abordarea dificultăților financiare grave în țările vecine ale UE. De la declanșarea crizei din 2014 în Ucraina, acesta a fost cel de-al patrulea astfel de program, pe lângă alte tipuri de sprijin financiar UE. Până în prezent, au fost plătite în total 2,8 miliarde de euro, dar o tranșă suplimentară de 600 de milioane de euro a fost anulată în ianuarie 2018 din cauza eșecului Ucrainei de a lua măsurile care condiționau împrumutul.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a identificat un deficit de 4,5 miliarde de dolari (3,6 miliarde euro) în nevoile de finanțare ale Ucrainei pentru 2018 și începutul anului 2019.

 

UE este cel mai mare partener comercial al Ucrainei, în timp ce Ucraina reprezintă 0,8% din totalul comerțului UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *