paradisuri fiscale
UE a publicat Lista celor 17 țări aflate pe lista neagră a paradisurilor fiscale
6 decembrie 2017
tudose.04wtlpa9eo
Oficialii europeni trag un nou semnal de alarmă la adresa României. Guvernul nu face nimic pentru corectarea deficitului excesiv
6 decembrie 2017

UE: Lupta împotriva discriminării nu dă roade nici după 10 ani

steag-ue

Lupta împotriva discriminării și a urii față de minorități nu dă roade nici după aproape 10 ani Persistența și larga răspândire a discriminării, a intoleranței și a urii în întreaga Uniune Europeană amenință să ducă la marginalizarea și la înstrăinarea membrilor a numeroase grupuri minoritare care, de altfel, se simt profund legați de țara în care locuiesc și au încredere în instituțiile acesteia.

Aceste concluzii reies din repetarea unui sondaj important realizat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA).

„În urmă cu aproape un deceniu, am lansat un avertisment privind existența unui fenomen la scară largă de discriminare și ură pe criterii de origine etnică. Noile rezultate de astăzi arată că legile și politicile noastre oferă o protecție neadecvată celor care ar trebui să beneficieze de ele”, afirmă Michael O’Flaherty, directorul FRA. „Cu fiecare act de discriminare și de ură se erodează coeziunea socială și iau naștere inegalități care afectează generații întregi, alimentând înstrăinarea care, în ultimă instanță, ar putea avea consecințe devastatoare.”

Principalele rezultate indică nevoia de măsuri specifice, mai ferme, care să asigure protecție juridică împotriva discriminării, însoțite de sancțiuni eficace.

În plus, întrucât 88% din cazurile de discriminare pe criterii de origine etnică, 90 % din situațiile de hărțuire motivată de ură și 72% din episoadele de violență săvârșite din ură nu sunt urmate de plângeri, sunt necesare o informare mult mai amplă pentru a încuraja victimele să semnaleze incidentele, precum și instrumente potrivite cu care autoritățile de aplicare a legii și organismele de promovare a egalității să dea curs sesizărilor în mod efectiv.

Alte constatări principale semnalează că:

• 38% din respondenți au fost discriminați în ultimii cinci ani, cele mai afectate persoane fiind nord-africanii (45%), romii (41%) și africanii subsaharieni (39%). Cea mai profundă discriminare se resimte la căutarea unui loc de muncă (29%);

• 31% din respondenții imigranți la a doua generație s-au confruntat cu hărțuire motivată de ură în ultimul an. În perioada respectivă, 50% din aceste victime au fost hărțuite de cel puțin șase ori;

• Mai puțini membri ai minorităților (61%) au absolvit cel puțin învățământul liceal în raport cu populația generală (74%). Acest fapt le diminuează șansele de angajare.

Rezultatele indică și un nivel mai ridicat al încrederii în instituțiile publice decât în cazul populației generale, majoritatea respondenților simțindu-se profund legați de țara în care locuiesc. În plus, ei sunt în mare măsură deschiși către alte grupuri etnice. Pe de altă parte însă, raportul relevă clar impactul discriminării, al hărțuirii și al violenței. Cei care le-au căzut victimă au mai puțină încredere în instituțiile publice și se simt mai puțin legați de țara în care locuiesc.

Acesta este cel de al doilea sondaj privind minoritățile și migranții realizat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene. Întrebările sondajului au vizat experiențele de discriminare, hărțuirea, controale ale poliției și cunoașterea drepturilor, precum și indicatori ai integrării precum sentimentul de apartenență, încrederea în instituțiile publice și deschiderea față de alte categorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *