money-1050403_960_720
România, trimisă în fața Curții de Justiție pentru neaplicarea normelor privind combaterea spălării banilor
6 august 2018
Porci-ingropati-cu-pesta-porcina-africana
”Soluții” românești  de infestare a apei freatice cu Pestă Porcină. Autoritățile, acuzate  că amorsează o bombă biologică”
7 august 2018

Vacanță: Ai un câine, o pisică sau un dihor preferat? Îi poți lua cu tine oriunde în Europa!

44d79d4ee0944de38a7905f7179caa18

În calitate de cetățean al  Uniunii Europene, poți  călători cu pisica, câinele, chiar și cu  dihorul tău dacă ai un pașaport european pentru animale de companie. Acest pașaport se poate procura de la orice medic veterinar autorizat și trebuie să conțină detalii cu privire la o vaccinare antirabică  validă.

 

Dacă ai un câine, o pisică sau un dihor care are mai puțin de 3 luni (și nu este vaccinat împotriva rabiei),  trebuie să verici  regulile naționale ale țării în care mergi.

Pașaportul UE pentru animale de companie este destinat numai câinilor, pisicilor și dihorilor. Dacă ai alte animale de companie, precum  iepure sau canar, trebuie să verifici regulile naționale privind intrare și ieșirea animalelor din țara respectivă.

Dacă duci un animal în Finlanda, Irlanda, Malta sau Regatul Unit, acesta trebuie tratat împotriva viermilor Echinococcus după cum urmează:

  • Tratamentul administrat de un medic veterinar  autorizat  trebuie făcut cu 120 de ore și cu nu mai puțin de 24 de ore înainte de data intrării în Finlanda, Irlanda, Malta sau Regatul Unit;
  • Tratamentul administrat trebuie trecut în secțiunea specială a pașaportului.

De asemenea, animalul tău trebuie să aibă un microcip electronic sau un tatuaj lizibil care a fost făcut înainte de 3 iulie 2011, cu același cod care este trecut în pașaport.

 

Alte animale și chiar  plante

 

Poți duce animale sau plante – inclusiv părți ale acestora – când călătorești în țări din UE. Dar majoritatea țărilor UE au reguli stricte privind transportul speciilor pe cale de dispariție sau a produselor derivate din acestea. Este posibil să ai nevoie de permis pentru a călători cu unele specii.

Pentru a afla despre o anumită specie, trebuie să verifici întotdeauna baza de date UE privind comerțul cu animale sălbatice. Astfel, poți contacta autoritățile din  țară  pentru a ști dacă este nevoie de un certificate special pentru specia cu care vrei să călătorești.

În cazul izbucnirii unor  epidemii care afectează  animalele, pot exista restricții locale privind circulația animalelor vii și a produselor de origine animală. În acest caz, cel mai bine e să contactezi autoritățile veterinare competente dacă intenționezi să transporți animale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *