viktor_orban_premier_rzad_6240903_05351500
Deputații europeni discută joi despre respectarea drepturilor fundamentale în Ungaria
11 aprilie 2018
accident
Siguranța rutieră: În vreme ce numărul de accidente mortale a scăzut în UE, România și Bulgaria rămân „fruntașe” la decesele de pe șosele
11 aprilie 2018

VentureEU: 2,1 miliarde EUR pentru a stimula investițiile cu capital de risc în întreprinderile nou-înființate inovatoare din Europa

Bruxelas-cria-o-Venture-EU-um-novo-fundo-de-2100M€

Comisia Europeană și Fondul european de investiții (FEI) au lansat un program paneuropean de fonduri cu capital de risc (Pan-European Venture Capital Funds-of-Funds – VentureEU), cu scopul de a stimula investițiile în întreprinderile nou-înființate (start-ups) și în cele în curs de extindere (scale-ups) inovatoare din întreaga Europă.

Europa se mândrește cu o bogăție de talente, cercetători de talie mondială și întreprinzători calificați, dar poate face mai mult pentru a transforma acest potențial în reușite. Accesul la capitalul de risc pentru inovare joacă un rol esențial. ComisiaEuropeană  și FEI anunță șase fonduri participante care vor primi sprijin din partea UE în vederea realizării misiunii lor de a investi în piața europeană a capitalului de risc. Beneficiind de o finanțare din partea UE în valoare de 410 milioane EUR, fondurile vizează să mobilizeze până la 2,1 miliarde EUR sub formă de investiții publice și private. La rândul său, acest lucru se așteaptă să atragă 6,5 miliarde EUR sub formă de noi investiții în întreprinderile nou-înființate și în cele în curs de extindere inovatoare din întreaga Europă, dublându-se astfel valoarea capitalului de risc disponibil actualmente în Europa.

Jyrki Katainen, vicepreședinte al Comisiei și responsabil pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, a declarat: „Când vorbim despre capitalul de risc, mărimea contează! Cu ajutorul VentureEU, numeroși întreprinzători europeni inovatori vor beneficia în curând de investițiile de care au nevoie pentru a inova și pentru a avea succes la scară mondială. Aceasta înseamnă mai multe locuri de muncă și o creștere economică sporită în Europa.

Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare, a adăugat: „VentureEU este un element-cheie al strategiei de inovare deschisă, pe care am lansat-o în urmă cu trei ani. Este vital ca Europa să își păstreze rolul de lider industrial și să continue să fie un adevărat motor economic.”

Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, a declarat: „VentureEU va duce la creșterea valorii și dimensiunii medii a fondurilor cu capital de risc. Acest program va ajuta întreprinderile nou-înființate cu potențial mare de dezvoltare să rămână și să se dezvolte în Europa, în vederea valorificării pe deplin a pieței unice.”

Pier Luigi Gilibert, directorul executiv al FEI, a adăugat: „VentureEU vine ca o completare importantă pe scena europeană a capitalurilor proprii. Deși am oferit până acum sprijin pentru mai mult de 500 de fonduri, este prima dată când UE a creat un astfel de program unic. FEI este mândru că face parte dintr-o astfel de inițiativă”.

Capitalul de risc este esențial pentru o bună funcționare a uniunii piețelor de capital, însă el este în continuare insuficient dezvoltat în Europa. În 2016, investitorii în capital de risc au investit aproximativ 6,5 miliarde EUR în UE, în comparație cu 39,4 miliarde EUR în SUA.

În plus, fondurile cu capital de risc din Europa sunt prea reduse – 56 de milioane EUR în medie, în comparație cu 156 de milioane EUR în SUA. Prin urmare, aceste întreprinderi se mută către ecosisteme în care au șanse mai mari să se dezvolte rapid. Numărul întreprinderilor care, la sfârșitul anului 2017, au atins valoarea de piață de peste 1 miliard de dolari (adică statutul de „unicorn”) a fost de 26 în UE, în comparație cu 109 în SUA și 59 în China.

VentureEU va furniza noi surse de finanțare, oferindu-le inovatorilor europeni posibilitatea de a deveni întreprinderi de elită pe plan mondial. Se așteaptă ca aproximativ 1.500 de întreprinderi nou-înființate și în curs de extindere din întreaga UE să aibă acces la acest program.

UE va oferi investiții esențiale, în valoare de până la 410 milioane EUR – inclusiv 67 de milioane EUR din resursele proprii ale FEI: 200 de milioane EUR în cadrul programului Orizont 2020 InnovFin pentru capitaluri proprii, 105 milioane EUR în cadrul programului COSME (Programul european pentru întreprinderi mici și mijlocii) și 105 milioane EUR în cadrul Fondului european pentru investiții strategice (FEIS) – așa-numitul „Plan Juncker”. Restul finanțării va fi colectat de către administratorii fondurilor selectate, în principal de la investitorii independenți.

Cele șase fonduri vor lua participații într-o serie de fonduri cu capital de risc mai mici și vor acoperi proiecte în cel puțin patru țări europene fiecare. Fondurile în care ei vor investi vor contribui la finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) și a întreprinderilor cu capitalizare medie din diverse sectoare, cum sunt tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC), sectorul digital, științele vieții, tehnologiile medicale, precum și eficiența utilizării resurselor și eficiența energetică.

Investițiile UE în VentureEU vor fi gestionate de FEI sub supravegherea Comisiei și vor fi implementate prin intermediul a șase administratori de fonduri profesioniști și experimentați, ceea ce va garanta o abordare orientată pe deplin către piață. Acest lucru va atrage mai multe investiții și va mări considerabil disponibilitatea fondurilor de capital de risc pentru întreprinderile nou-înființate și pentru cele în curs de extindere din UE.

Comisia a anunțat crearea unui program paneuropean de fonduri de fonduri cu capital de risc (VentureEU) în cadrul uniunii piețelor de capital (UPC) și al Inițiativei privind întreprinderile nou-înființate și extinderea acestora. Inițiativa a fost inițial propusă de comisarul Moedas ca parte a strategiei privind Știința deschisă, inovarea deschisă și deschiderea către lume (Open Science, Open Innovation and Open to the World) din 2015.

În noiembrie 2016, Comisia și FEI au lansat o cerere de exprimare a interesului pentru care au primit 17 de cereri până la termenul limită de 31 ianuarie 2017. Ca prim pas, Comisia a evaluat toate propunerile de investiții și a efectuat preselecția pe baza gradului de adecvare a politicii cu programul. La scurt timp după aceea, FEI a efectuat procedura sa standard de diligență în ceea ce privește candidații preselectați, dintre care șase au fost selectați pentru finanțare și au fost invitați la negocieri cu FEI la sfârșitul anului 2017. Primele două acorduri, între IsomerCapital și FEI și între Axon Partners Group și FEI, au fost semnate astăzi la Bruxelles. Celelalte patru acorduri, cu Aberdeen Standard Investments, LGT, Lombard Odier Asset Management și Schroder Adveq, sunt programate să fie finalizate în cursul anului 2018.

VentureEU face parte din ecosistemul mai vast pe care UE îl pune în aplicare pentru a oferi numeroșilor întreprinzători europeni inovatori oportunitatea de a deveni întreprinderi de elită pe plan mondial. În special, în cadrul Planului de acțiune privind uniunea piețelor de capital, Comisia a prezentat o serie de măsuri menite să îmbunătățească accesul la finanțare pentru întreprinderile mici și cele aflate în curs de extindere, cu scopul de a crea locuri de muncă și de a favoriza creșterea economică. Planul de investiții pentru Europa vizează, de asemenea, să îmbunătățească mediul de afaceri din UE, prin utilizarea mai inteligentă a resurselor financiare și prin înlăturarea obstacolelor din calea investițiilor.

La 1 martie 2018, au intrat în vigoare noile norme privind investițiile cu capital de risc (EuVECA) și fondurile de antreprenoriat social (EuSEF), ușurând sarcina administratorilor de fonduri de toate dimensiunile de a gestiona aceste fonduri și permițând unei game mai largi de întreprinderi să beneficieze de investițiile lor. Noile norme vor permite, de asemenea, comercializarea transfrontalieră a fondurilor EuVECA și EuSEF mai puțin costisitoare și vor simplifica procesul de înregistrare.

Astfel cum s-a anunțat în strategia reînnoită privind politica industrială, Comisia analizează posibilitatea de a înființa o Acțiune europeană de dezvoltare a capitalului de risc (ESCALAR) complementară, pentru a permite fondurilor cu capital de risc să își sporească capacitatea de investiții.

În noiembrie 2016, Comisia a propus o directivă privind insolvența întreprinderilor, care se axează pe facilitarea restructurării timpurii și pe acordarea unei a doua șanse.

De asemenea, Comisia face eforturi pentru a progresa în ceea ce privește proiectul său referitor la instituirea unui spațiu TVA unic și robust în UE. Printre aceste eforturi se numără propunerea recentă de măsuri specifice privind sprijinirea IMM-urilor care desfășoară activități transfrontaliere în UE. Totodată, la nivelul UE, au fost convenite noi norme care ar trebui să simplifice obligațiile în materie de TVA pentru mii de IMM-uri care comercializează bunuri online în întreaga Uniune.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *