646x404
Semnal brutal dat de Bruxelles: vicepremierul României, refuzat de oficialii europeni
16 mai 2018
pesticide-danger-cancer-e1494431574442-620x272
Comisia pentru pesticide va investiga până la sfârșitul anului 2018 procedura pentru autorizarea pesticidelor și va propune ameliorări
17 mai 2018

Victorie pentru Daniel Buda: Comisia pentru Agricultură recunoaște dublul standard aplicat la produsele de pe piața UE!

daniel-buda-in-parlamentul-european-1-660x330

Proiectul de aviz privind “Dubla calitate a produselor pe piața unică“ a fost votat favorabil, cu o largă majoritate, în plenul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

În această dimineață, în cadrul ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală,   a fost supus la vot și adoptat proiectul de aviz privind “Dubla calitate a produselor pe piața unică“, la care a fost desemnat raportor din umbra europarlamentarul Daniel Buda.

Existența unor standarde duble pentru produsele comercializate în statele din Estul și Vestul Europei este de mult timp o realitate asumată. Studiile de specialitate efectuate în mai multe state membre au arătat că, deși denumirea mărcii, prezentarea ambalajului și aspectul de comercializare par la prima privire identice, unele produse de pe piața unică a UE au în mod clar o compoziție diferită, în funcție de țara în care au fost cumpărate, în ceea ce privește rețeta, materiile prime principale folosite sau procentajul acestora în produs.

Alimentele slab calitativ provoacă apariția unor boli, de cele mai multe ori fatale pentru consumatori.

Salut inițiativele anunțate recent de Comisie privind abordarea acestei probleme, în special angajamentul asumat de aceasta de a propune o metodologie de testare comună pentru întreaga Uniune. Toți cetățenii europeni ar trebui să se bucure de dreptul de a avea acces egal la bunuri de înaltă calitate pe piața unică în mod nediscriminatoriu. În caz contrar, ar avea puternic de suferit esența funcționării pieței unice și încrederea consumatorilor în piața unică. Consumatorii trebuie să fie informați în mod exact și transparent în cazul în care produsul pe care îl cumpără este diferit într-un alt stat membru, pentru a se evita inducerea în eroare a consumatorilor. În final, doresc să-mi exprim aprecierea pentru eforturile și contribuțiile tuturor celor cu care am colaborat la elaborarea acestui raport, în special raportorului pentru aviz, domnului Momchil Nekov. Mesajul nostru rămâne unul foarte clar și puternic în continuare: Nu acceptăm ca țările din Estul Uniunii să devină groapa de gunoi a Europei”, a declarant europarlamentarul Daniel Buda după ce Comisia de Agricultură a aprobat raportul.

Este o victorie importantă a europarlamentarului PPE care a devoalat practicile duale ale producătorilor în funcție de piața de desfacere, respectiv produse calitative pentru Europa Occidentală și produse de calitate proastă pentru piațele din țările estice ale UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *