Decimos-adiós-en-Europa-al-bloqueo-regional-de-Internet-e1450363804275
Viitorul Europei: Lider global în conectivitate
23 octombrie 2018
image-2018-08-13-22648798-0-canta-imnul-scandeaza-pentru-simona-halep
Klaus Iohannis: ”România este o țară profund atașată proiectului european”
24 octombrie 2018

Viitorul Europei: Klaus Iohannis vrea o Uniune sigură, dar unde libera circulație să fie respectată

cross-border-trans

Președintele României, Klaus Iohannis, în discursul său privind viitorul Europei, susținut la Strasbourg, a atins cîteva subiecte sensibile pentru europeni: securitatea cetățenilor europeni, migrația, libera circulație și securitatea la granițele comunității.

”Vorbim și de un viitor în care Uniunea își va recâștiga propriii cetățeni, prin întărirea sentimentului lor de securitate aici, acasă, în interiorul Uniunii”, a spus președintele Iohannis. Acesta s-a referit la două aspecte intens dezbătute în ultimii ani, care au dus și la dihotomie între statele membre: securitatea cetățeanului și migrația.

”Provocările generate de migrație și securitate sunt aspecte de maxim interes pentru noi toți. Trebuie să acționăm astfel încât proiectul european să reclădească siguranța cetățenilor, să acordăm o atenție sporită combaterii terorismului și radicalizării. Este necesar să acționăm astfel încât să devenim mai pro-activi și să mărim capacitatea de prevenire a Uniunii. Răspunsul la crize cu măsuri contextuale nu constituie o modalitate eficientă și, în această cheie, avem nevoie de soluții durabile”, a apeciat președintele României.

Însă, Uniunea Europeană trebuie să rămână un spațiu de liberă circulație, în care toți cetățenii noștri să se poată deplasa liber și să poată munci oriunde în spațiul comunitar, unde tinerii să poată călători, studia, beneficiind astfel pe deplin de unul dintre cele mai vizibile și ambițioase proiecte ale construcției europene – Spațiul Schengen, potrivit lui Iohannis. Președintele a reiterat și interesul României pentru Spațiul Schengen.

”Pentru România, aderarea la Spațiul Schengen reprezintă un obiectiv important. Acest demers va contribui semnificativ la consolidarea securității pentru întregul spațiu de liberă circulație din Uniune”, a punctat președintele.

 

Mărimea înseamnă putere

 

Șeful statului român este de părere și că extinderea Uniunii Europene ar trebui să se petreacă în etapele deja convenite.

”Corolarul unei Uniuni sigure și puternice ar trebui să fie o Uniune lărgită. Pentru că mărimea conferă putere – o noțiune cât se poate de adevărată și relevantă într-un context global foarte competitiv. Iar politica de extindere a Uniunii și-a demonstrat în mod clar valoarea prin valurile succesive de primire de noi membri, contribuind, de o manieră incontestabilă, la prosperitatea și securitatea continentului.

Lărgirea Uniunii nu trebuie să rămână doar un deziderat pentru generațiile viitoare, ci continuă să fie o necesitate reală, în care statele candidate și potențialii candidați trebuie să își ancoreze eforturile de continuare a reformelor și de asumare autentică și consecventă a valorilor și principiilor europene”, a punctat președintele Iohannis.

 

Pace la granițele Uniunii Europene

 

În viziunea președintelui Klaus Iohannis, Uniunea Europeană este obligată să întrețină o zonă lipsită de conflicte la granițele sale, tocmai pentru a-și proteja propriii cetățeni.

”Nu putem fi cu adevărat relevanți la nivel global dacă nu reușim să influențăm semnificativ mediul din vecinătatea noastră. Păstrarea statelor din vecinătatea sudică și estică ancorate ferm în valorile europene și menținerea angajamentului lor pentru reforme structurale ireversibile depind și de capacitatea noastră de a ne îndeplini angajamentele în raport cu ele”.

Nu în ultimul rând, președintele României a vorbit și de un viitor în care Uniunea va avea un rol de prim-plan pe scena internațională, un viitor în care statele membre vor sprijini, pe baza intereselor împărtășite și a solidarității reciproce, afirmarea Uniunii ca actor global, cu o contribuție decisivă la promovarea sistemului multilateral bazat pe reguli.

Implementarea Strategiei Globale a UE a înlesnit deja evoluții importante atât în domeniul securității și apărării, cât și în ceea ce privește consolidarea legăturilor dintre politicile interne și externe ale Uniunii.

”Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că, în anii care vin, Uniunea va dispune de instrumentele necesare pentru a răspunde noilor provocări. Continuarea inițiativelor din domeniul securității și apărării comune în condiții care să asigure cooperarea strânsă și evitarea paralelismelor cu NATO, consolidarea rezilienței Uniunii și a partenerilor săi, îmbunătățirea comunicării strategice sunt obiective care necesită o atenție sporită și acțiuni constante. Consistența politicii Uniunii în vecinătatea sa, menținerea parteneriatului transatlantic solid, onorarea angajamentelor – de la continuarea politicii de extindere în parametrii agreați, până la consolidarea relației instituționale cu ONU și susținerea fermă a multilateralismului și virtuților sale – sunt tot atâtea domenii în care Uniunea va fi chemată să demonstreze că poate să acționeze eficient”, arată Klaus Iohannis. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *