Embracing-Digital-Future
Viitorul nostru digital: Astăzi, conferință la nivel înalt în Parlamentul European
25 aprilie 2018
31277584_728805133910453_4707647730479842348_n
Europarlamentarul Daniel Buda: ”Trebuie luate măsuri suplimentare pentru a stopa fraudele alimentare!”
26 aprilie 2018

Viitorul Politicii Agricole Comune, dezbătut cu membrii parlamentelor naționale la Bruxelles

31206628_728120533978913_1963276780975335505_n

Comisarul European pentru Agricultură, Phil Hogan, promite că plățile directe vor rămâne o parte importantă a Politicii Agricole Comune post 2020.  ”Plățile directe oferă o plasă de siguranță asigurând că există activitate agricolă în toate zonele europene”, susține Phil Hogan.

În cadrul ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a avut loc în această săptămână o reuniune cu parlamentele naționale privind Politica Agricolă Comună după 2020: viitorul sectorului alimentar și al agriculturii. La această dezbatere a participat Comisarul European pentru Agricultură,  Phil Hogan, reprezentanții Comisiei Europene, dar și membrii parlamentelor naționale care au avut ocazia să-și exprime poziția cu privire la viitoarea Politică Agricolă Comună.

Czesław Adam Siekierski, președintele Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală a subliniat în intervenția sa faptul că: ”Îmi revine onoarea să prezidez această audiere. Prefer să aloc cea mai mare parte a timpului pentru oaspeții noștri. Este o reuniune între parlamentari care lucrează în sectorul agro-alimentar. Dacă ne uităm la sectorul agricol, avem comunicarea Comisiei din 29 noiembrie. În mai așteptăm CFM și ar trebui să avem o prezentare cu privire la câteva propuneri legislative în domeniu. Îi urez un bun venit călduros comisarului nostru, domnul Hogan. Bulgaria este cea care deține acum președinția UE și mă bucur că îl avem alături pe domnul Porodzanov. Aceste două sesiuni de discuții vor fi coordonate de jurnaliști bine cunoscuți. Prima intervenția va fi de fapt un discurs din partea comisarului Hogan.”

Phil Hogan, Comisarul European pentru Agricultură, a transmis faptul că: ‘‘Eu am vizitat peste 20 de parlamente naționale din UE. În contibuția mea, am spus că parlamentele naționale joacă și vor juca un rol esențial în apropierea UE de cetățenii săi. Întâlnirea interparlamentară de astăzi oferă o oportunitate foarte bună pentru membrii parlamentelor națională să aducă o contribuție valoroasă pentru viitorul sectorului alimentar post 2020. Activitățile excelente realizate de raportorii Comisiei Agri trebuie apreciate ca atare. Spătămâna viitoare, Comisia va prezenta propunerea pentru viitorul CFM. Decizia cheia nu va fi luată de Comisie, ci de statele membre, a căror lideri vor trebui să decidă dacă își vor mări contribuția la bugetul european și cu cât. PAC trebuie să fie puternică, bine finanțată, contribuind semnificativ la un nivel mai înalt de protecție a mediului. Sunt convins că PAC a rezistat testului timpului. Mesajul meu este că facem apel la dezvoltarea PAC finanțată semnificativ. Trebuie să continuăm să sprijinim veniturile agricultorilor. Sprijinul pentru veniturile agricultorilor este fundamental. Plățile directe oferă o plasă de siguranță asigurând că există activitate agricolă în toate zonele europene. Plățile directe rămân o parte importantă a PAC. Fermierii sunt furnizorii de alimente de calitate. Aceasta este o problemă care vă preocupă în mod sincer. Având în vedere provocarea bugetară inevitabilă, aștept sprijinul dumneavoastră. Am senzația că a existat un sprijin tot mai mare pentru această abordare. Se pune accentul mai mare pe subsidiaritate. Avem mai multă flexibilitate de implementare. Nu ne putem aștepta la o politică care să poată fi implementată în mod unitar la nivelul tuturor statelor membre. Măsurile vor trebui să fie incluse în planurile naționale aferente PAC, care vor trebui elaborate de statele membre. Ne vom asigura că plățile directe ajung direct la agricultori. 
Am considerat că o abordare universală pentru ecologizare nu își arată beneficiile, de aceea noi le-am cerut SM să își prezinte planul pentru a atinge obiectivele generale. Probabil că, cunoașteți si frustările cu care se confruntă tinerii care doresc să intre în agricultură. Agricultorii sunt coloana vertebrală a zonelor rurale. În încheiere, aș vrea să reiterez ambiția noastră comună de a-i sprijini pe agricultori. Este nevoie de o PAC care să satisfacă așteptările agricultorilor.”

Rumen Porodzanov, Ministrul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor din Bulgaria a susținut în intervenția sa următoarele aspecte: ”În februarie și martie am vorbit despre structura plăților, despre plăți directe. Am vorbit și despre plățile verzi. Activitatea pe care o discutăm are impact mult mai larg. Aceste discuții s-au materializat într-un proiect de concluzii a Consiliului. Aceste concluzii sunt disponibile tuturor. Mesajul Consiliului cu siguranță va fi util comisarului Hogan în elaborarea noului pachet legislativ privind noua PAC. În iunie la întâlnirea miniștrilor de resort vom discuta proiectul de directivă. Acum, discutând raportul elaborat de PE, acest proiect este foarte apropiat de ce am discutat noi la Consiliul pentru Agricultură. Avem cu toții o viziune clară în UE asupra modului în care ar trebui să se prezinte noua PAC. Trebuie să continuăm alături de colegii austrieci pentru a ajunge să simplificăm puțin PAC. Demersurile președinției austriece au început deja. Sperăm că PE va putea până la sfârșitul mandatului său actual să aprobe noua legislație. Astfel, fermierii europeni vor putea fi siguri în ceea ce privește viitorul său”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *