constructii_13124400
Avantajele locului de muncă în UE: concediu plătit, concediu de maternitate, protecție socială
1 august 2018
Masina-Muie-PSD-in-Craiova-640x400
Plăcuțe cu mesaj anti PSD: Poliția spune că a interpretat eronat Convenția de la Viena
3 august 2018

Vin alegerile pentru Parlamentul European. Votează!

Alegeri

Prin faptul că locuiești în unul din statele membre ale UE, primești automat cetățenia UE, aceasta fiind menționată și pe pașaportul tău. Această cetățenie îți dă dreptul de a te exprima cu privire la modul în care UE este condusă. Poți vota în alegerile europene și locale și poți contribui în cadrul dezbaterilor privind legile și politicile UE, având chiar și posibilitatea de a candida la rândul tău. Toate acestea sunt prevăzute de Carta drepturilor fundamentale a UE, care îți oferă libertatea de a-ți face vocea auzită, fie prin implicare în alegeri, fie prin adresarea de petiții către Parlamentul European în vederea producerii unei schimbări.

 

VOTAȚI

Doriți să faceți o schimbare? Îți poți exprima opiniile în mod vehement dacă mergi la vot. În calitate de cetățean al UE, ai dreptul să votezi în alegerile europene și locale, indiferent în care stat membru locuiești. Fie că alegi un membru al Parlamentului European cu care să dezbați pe marginea aspectelor majore cu impact asupra vieții tale cotidiene, fie că alegi un consilier care să îți reprezinte viziunea asupra problemelor locale care te afectează, votul este cea mai bună modalitate de a direcționa politica înspre chestiunile care te preocupă. Deci, mergi la vot!

 

DESCHIZĂTOR DE DRUMURI

Nu sunteți de acord cu ceea ce afirmă politicienii la TV? Debordați de idei bune care ar îmbunătăți viețile cetățenilor din întreaga Europă? Atunci de ce nu contribuiți la definirea viitorului UE, candidând în alegeri? În calitate de cetățean al UE, poți candida în alegerile pentru Parlamentul European și în alegerile locale. Așa că ia pliantele, termină manifestul și repetă discursul, iar tot ce ai nevoie este ca oamenii să te voteze!

 

EXPRIMAȚI-VĂ OPINIA!

Este ceva ce te neliniștește? UE vrea să audă despre ce este vorba! Dacă te interesează foarte mult o lege sau o politică nouă care te va afecta, atunci ai posibilitatea fie de a-ți spune părerea cu privire la noile propuneri prin intermediul unui site web special creat în acest sens, fie de a contribui în cadrul unei consultări publice. De asemenea, poți să îți expui vederile cu privire la politicile UE în momentul în care acestea sunt revizuite și să oferi sugestii în vederea eficientizării acestora prin intermediul unei platforme online.

 

VOCEA MEA CONTEAZĂ

Europa numără 512 milioane de cetățeni, prin urmare suntem obligați să avem câteva idei bune. Așa că de ce să nu o dovedim? Dacă un aspect te vizează în mod direct și consideri că UE ar trebui să ia măsuri în sensul respectiv, atunci poți începe să strângi semnături prin intermediul unei inițiative cetățenești europene. În măsura în care un milion de alți cetățeni din cel puțin șapte țări diferite sunt de acord cu tine, Parlamentul European va avea în vedere soluționarea problemei.

 

CIFRE

 

  • 19% din tinerii europeni au afirmat că ar lua în calcul posibilitatea de a candida în alegeri pe viitor.
  • 42,61% a fost prezența la vot din rândul populației cu drept de vot în alegerile pentru Parlamentul European din anul 2014.
  • 55%  este numărul cetățenilor UE care manifestă un interes pentru următorul scrutin european din anul 2019.
  • 1,6 milioane – Numărul de semnături strânse în sprijinul primei inițiative cetățenești din istorie, și anume „Right2Water”, care a determinat Comisia să depună o propunere în vederea îmbunătățirii calității apei pentru cetățenii din întreaga Europă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *